Ga terug
brood bagels ontbijt marmite sesam knoflook bakken zeezout

Bagels met marmite

Deze bagels zijn heerlijk voor bij ieder ontbijt of lunch. Door het deeg zit voor extra smaak nog marmite. En een topping van sesamzaad, zout en knoflook.
Met dit recept maak je 4 bagels. Je kan het recept prima verdubbelen, en ook een deel van de bagels in de vriezer bewaren. Let op dat je al de avond van tevoren de bagels voorbereid. Ik laat ze namelijk een nachtje in de koelkast rijzen.
5 van 1 stem

Ingrediënten
  

Deeg

  • 1 theelepel marmite
  • 180 ml water
  • 260 gram bloem (ik heb T65 gebruikt)
  • 3,5 gram gist
  • ½ eetlepel bruine basterdsuiker
  • 1 theelepel zout

Waterbad

  • 2 liter water
  • 2 theelepels baking soda
  • 1 eetlepel maple syrup
  • snufje zout

Topping

  • 1 eiwit
  • sesamzaadjes (zwart en/of wit)
  • gedroogd knoflook
  • grof zeezout

Instructies
 

  • Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom. Heb je een keukenmachine? Laat het deeg dan ongeveer 10 minuten door je machine kneden. Zo niet, dan zul je het deeg op je (bebloemd) aanrecht moeten storten, en met de hand moeten kneden. Hou er rekening mee dat dit ongeveer 20 minuten zal duren.
  • Vet een ruime kom in met zonnebloemolie. Ik doe meestal een scheut olie in de kom, en gebruik vervolgens een stuk keukenpapier om dit goed te verdelen.
  • Maak een bal van je deeg, en stort dit in de kom. Dek af met een vochtige theedoek, en laat ongeveer 1 uur op kamertemperatuur staan. Wanneer je deeg ongeveer 2x zo groot is geworden is het klaar.
  • Leg ondertussen een bakplaat met bakpapier klaar. Zorg ervoor dat deze ook in je koelkast past.
  • Haal je deeg uit de kom, en verdeel in 4 stukken. Rol hier bolletjes van. Maak met een (ingevette) pollepel of je duim gaten in het midden van de bolletjes. Zorg ervoor dat deze niet te klein zijn, want je deeg zal nog weer rijzen. Verplaats de bagels naar je bakplaat, en dek af met een met olie ingevet stuk vershoudfolie. Stop het een nachtje in de koelkast.
  • De volgende ochtend haal je de bagels uit de koelkast, en laat je ze even op kamertemperatuur komen (maximaal 1 uur).
  • Verwarm de oven ondertussen voor op 220 °C.
  • Doe de ingrediënten voor het waterbad ik een grote pan, en breng aan de kook. Neem een spatel en glijd de bagels in het waterbad. Kook de bagels 1 minuut, en draai ze dan om. Kook ook deze kant voor 1 minuut. Doe dit voor alle bagels. Het makkelijkste is om een relatief grote pan te pakken, waar je gelijk meerdere bagels tegelijkertijd in kan koken.
  • Bestrijk de bagels met wat eiwit, en verdeel je topping hierover.
  • Bak in ongeveer 20 tot 25 minuten goudbruin en gaar. Laat afkoelen op een rooster.

Opmerkingen

Je kan de topping kiezen die je zelf lekker vindt. Ook maanzaad zal bijvoorbeeld erg lekker zijn.