basilicum vlechtbrood brood pesto pijnboompitten bakken knoflook cheddar
Brood,  Hartige recepten

Basilicum vlechtbrood

Het is inmiddels alweer even geleden dat ik een berichtje heb geplaatst. Dit omdat ik druk bezig was met een opleiding tot patissier. Nu ik dit bijna heb afgerond heb ik weer eens tijd om een receptje te delen. Deze keer een recept voor een lekker brood met basilicum.

Ik vond het leuk om het brood weer eens een keer te vlechten. Eerder deed ik dit ook al bij het houtskool vlechtbrood, ube vlechtbrood en 5 spice vlechtbrood. Dit ziet er gelijk al erg feestelijk uit. Het vlechten van het brood is overigens erg eenvoudig. Zorg er wel voor dat je het begin en het uiteinde goed vast drukt. Mocht dit toch los komen is dit overigens ook geen ramp. De smaak van het brood verandert hier niet door. Je kan dit overigens ook prima in een andere vorm bakken.basilicum vlechtbrood brood pesto pijnboompitten bakken knoflook cheddar

basilicum vlechtbrood brood pesto pijnboompitten bakken knoflook cheddarDit vlechtbrood is op smaak gebracht met basilicum, pijnboompitten en cheddar. Uiteindelijk heeft dit hierdoor erg veel weg van pesto. Door de basilicum te pureren, en dit door je deeg te mengen wordt je deeg mooi groen. De smaak van de basilicum is niet sterk overheersend, maar geeft het brood net iets speciaals. Qua beleg is het brood het lekkerst met een beetje boter.

Let trouwens op dat dit een recept is voor een vrij klein brood. Je kan natuurlijk ook de hoeveelheden wat aanpassen, zodat je een groter brood hebt. Of maak gelijk meerdere broden. Het kan zijn dat de baktijd wat langer wordt als je een veel groter brood maakt.

Wil je het brood de avond van tevoren al klaarmaken, zodat je in de ochtend het brood af kan bakken? Ik zet het brood dan altijd voor de tweede rijs in een plastic tas in de koelkast. Als het brood de volgende ochtend in volume verdubbeld lijkt te zijn kan deze zo de oven in. Is het brood nog een beetje compact? Laat hem dan even op kamertemperatuur komen, en nog even verder rijzen.

Ik vind het altijd erg leuk om brood te bakken. Het liefst bak ik elke keer wat anders. Jij ook? Probeer dan ook eens één van deze broden:

basilicum vlechtbrood brood pesto pijnboompitten bakken knoflook cheddar

basilicum vlechtbrood brood pesto pijnboompitten bakken knoflook cheddar

Basilicum vlechtbrood

Dit is een heerlijk groen vlechtbrood. Groen doordat er basilicum door het deeg zit. Verder is het op smaak gebracht met pijnboompitten, cheddar, knoflook en zeezout. Het heeft wel iets weg van pesto. Met dit recept maak je een klein broodje. Wil je een groter brood? Pas dan gerust de hoeveelheden aan.

Ingrediënten
  

  • 90 ml volle melk
  • 75 ml water
  • 20 gram verse basilicum
  • 130 gram broodbloem (ik heb T65 gebruikt)
  • 30 gram speltbloem
  • 2,6 gram gist
  • 3,8 gram zout
  • 1 eetlepel olijfolie (+ iets extra om je kom mee in te vetten)
  • 2-3 eetlepels geroosterde pijnboompitten
  • 50 gram (vintage) cheddar (in blokjes gesneden)
  • optioneel: gedroogd knoflook en zeezout (+ wat gesmolten boter)

Instructies
 

  • Zorg ervoor dat je het water en melk tot ongeveer kamertemperatuur verwarmt. Zorg dat dit niet te heet wordt. Ik doe dit zelf altijd even kort in de magnetron in een glazen maatbeker. Voeg hier de basilicum aan toe, en pureer dit met een staafmixer tot een groen sapje.
  • Doe alle ingrediënten, met uitzondering van de pijnboompitten, cheddar en olijfolie, nu samen in een kom.
  • Heb je een keukenmachine? Laat het deeg dan ongeveer 10 minuten door je machine kneden. Zo niet, dan zul je het deeg op je (bebloemd) aanrecht moeten storten, en met de hand moeten kneden. Hou er rekening mee dat dit ongeveer 20 minuten zal duren. Op het moment dat je tussen je vingers een vliesje kunt trekken van het deeg dan is het klaar. Voeg tot slot ook de pijnboompitten, cheddar en olijfolie toe. Kneed dit totdat het geheel is opgenomen in het deeg.
  • Vet een kom in met wat olijfolie. Ik doe meestal een scheut olie in de kom, en gebruik vervolgens een stuk keukenpapier om dit goed te verdelen.
  • Maak een bal van het deeg en doe dit in de kom.
  • Dek de kom af met een vochtige theedoek, en laat ongeveer 1 uur op kamertemperatuur staan. Wanneer je deeg ongeveer 2x zo groot is geworden is het klaar.
  • Bekleed een bakplaat met een stuk bakpapier. Bestrooi je aanrecht met bloem.
  • Verdeel het deeg in drie stukken, en rol ieder stuk op je aanrecht uit tot een lange streng.
  • Plaats de drie strengen deeg op je bakplaat met bakpapier. Knijp de strengen aan de bovenkant aan elkaar vast, zodat je een begin van een vlecht maakt. Vlecht vervolgens het brood tot een mooie vlecht. Knijp ook de uiteinden aan elkaar vast, en duw dit indien mogelijk iets onder het deeg.
  • Dek af met een vochtige theedoek of vershoudfolie. Laat nu ongeveer 45-60 minuten rijzen. Je kan trouwens ook het gehele bakblik afdekken met vershoudfolie, en nu in de koelkast plaatsen en een nachtje laten staan.
  • Verwarm de oven voor op 220 °C. Zet onder in je oven een met water gevulde braadslede.
  • Je kan nu nog de strengen van je brood (met een kwastje) met wat gesmolten boter insmeren, en er wat gedroogd knoflook en zeezout over verdelen. Door de gesmolten boter blijft dit plakken.
  • Bak het brood in ongeveer 25 minuten gaar. De laatste 10 minuten zet ik de oven vaak iets zachter, namelijk op 200 °C. Twijfel je of het brood gaar is? Als je op de onderkant van het brood klopt, en deze hol klinkt is het gaar. Heb je een keukenthermometer? Als het brood in het midden ongeveer 95 graden is, dan is deze klaar.
  • Laat het brood afkoelen op een rooster.

Opmerkingen

Je kan dit brood ook prima in een andere vorm bakken. Maak er bijvoorbeeld een busbroodje van.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept