Dit is een heerlijk groen vlechtbrood. Groen doordat er basilicum door het deeg zit. Verder is het op smaak gebracht met pijnboompitten, cheddar, knoflook en zeezout. Het heeft wel iets weg van pesto. Met dit recept maak je een klein broodje. Wil je een groter brood? Pas dan gerust de hoeveelheden aan.
1eetlepelolijfolie(+ iets extra om je kom mee in te vetten)
2-3eetlepelsgeroosterde pijnboompitten
50gram(vintage) cheddar(in blokjes gesneden)
optioneel:gedroogd knoflook en zeezout(+ wat gesmolten boter)
Instructies
Zorg ervoor dat je het water en melk tot ongeveer kamertemperatuur verwarmt. Zorg dat dit niet te heet wordt. Ik doe dit zelf altijd even kort in de magnetron in een glazen maatbeker. Voeg hier de basilicum aan toe, en pureer dit met een staafmixer tot een groen sapje.
Doe alle ingrediënten, met uitzondering van de pijnboompitten, cheddar en olijfolie, nu samen in een kom.
Heb je een keukenmachine? Laat het deeg dan ongeveer 10 minuten door je machine kneden. Zo niet, dan zul je het deeg op je (bebloemd) aanrecht moeten storten, en met de hand moeten kneden. Hou er rekening mee dat dit ongeveer 20 minuten zal duren. Op het moment dat je tussen je vingers een vliesje kunt trekken van het deeg dan is het klaar. Voeg tot slot ook de pijnboompitten, cheddar en olijfolie toe. Kneed dit totdat het geheel is opgenomen in het deeg.
Vet een kom in met wat olijfolie. Ik doe meestal een scheut olie in de kom, en gebruik vervolgens een stuk keukenpapier om dit goed te verdelen.
Maak een bal van het deeg en doe dit in de kom.
Dek de kom af met een vochtige theedoek, en laat ongeveer 1 uur op kamertemperatuur staan. Wanneer je deeg ongeveer 2x zo groot is geworden is het klaar.
Bekleed een bakplaat met een stuk bakpapier. Bestrooi je aanrecht met bloem.
Verdeel het deeg in drie stukken, en rol ieder stuk op je aanrecht uit tot een lange streng.
Plaats de drie strengen deeg op je bakplaat met bakpapier. Knijp de strengen aan de bovenkant aan elkaar vast, zodat je een begin van een vlecht maakt. Vlecht vervolgens het brood tot een mooie vlecht. Knijp ook de uiteinden aan elkaar vast, en duw dit indien mogelijk iets onder het deeg.
Dek af met een vochtige theedoek of vershoudfolie. Laat nu ongeveer 45-60 minuten rijzen. Je kan trouwens ook het gehele bakblik afdekken met vershoudfolie, en nu in de koelkast plaatsen en een nachtje laten staan.
Verwarm de oven voor op 220 °C. Zet onder in je oven een met water gevulde braadslede.
Je kan nu nog de strengen van je brood (met een kwastje) met wat gesmolten boter insmeren, en er wat gedroogd knoflook en zeezout over verdelen. Door de gesmolten boter blijft dit plakken.
Bak het brood in ongeveer 25 minuten gaar. De laatste 10 minuten zet ik de oven vaak iets zachter, namelijk op 200 °C. Twijfel je of het brood gaar is? Als je op de onderkant van het brood klopt, en deze hol klinkt is het gaar. Heb je een keukenthermometer? Als het brood in het midden ongeveer 95 graden is, dan is deze klaar.
Laat het brood afkoelen op een rooster.
Opmerkingen
Je kan dit brood ook prima in een andere vorm bakken. Maak er bijvoorbeeld een busbroodje van.