Goudse moppen met sesam en chili
Een echte Nederlandse klassieker, Goudse moppen. Ik vind het hele lekkere koekjes voor bij de koffie of thee. En wij wonen vlakbij Gouda, dus ook dit is wellicht een reden om deze koekjes eens te maken. Ik vond het wel leuk om deze klassieker net iets anders te maken. Dat is gelukt door de toevoeging van sesam en chili.
Verrassend hoe simpel zo’n koekje is. Met weinig moeite maak je een lekker koekje, dat ook erg goed enige tijd te bewaren is.
Meestal zijn deze koekjes vrij neutraal, en gaat er naast citroenrasp weinig in qua verdere smaakmakers. Op die manier zijn deze koekjes al verrukkelijk, maar ik moet zeggen dat deze uitvoering wel echt mijn favoriet is. Door de sesamzaadjes, tahini en chili heeft het net wat spannends. Toch meer gecharmeerd van de klassieke uitvoering? Laat dan gerust de chilivlokken en sesam weg. En ja kan dan ook de tahini vervangen door extra boter. Het basisrecept is verder ongewijzigd.
Op zoek naar meer recepten voor lekkere eenvoudige koekjes? Probeer ook eens deze recepten:
Goudse moppen met sesam en chili
Ingrediënten
- 150 gram boter (op kamertemperatuur)
- 20 gram tahini
- 100 gram witte basterdsuiker
- citroenrasp van ½ citroen
- ½ theelepel chilivlokken
- ¼-½ theelepel zout
- eierdooier van een groot ei
- 200 gram bloem
Om de koekjes doorheen te rollen
- zwart en witte sesamzaadjes
- suiker (relatief grof)
Instructies
- Doe de boter, tahini, suiker, citroenrasp, zout en chilivlokken in een kom, en meng dit door elkaar tot een romige massa.
- Voeg vervolgens ook de eierdooier toe, en meng dit door elkaar.
- Kneed nu ook de bloem door het geheel. Maak langwerpige rollen, met een diameter van 3 cm, van het deeg.
- Verpak het deeg in vershoudfolie, en laat tenminste 1 uur in de koelkast afkoelen. Je wil dat het deeg mooi stevig is zodat je het vervolgens goed in plakken kan snijden.
- Verwarm de oven voor op 170 °C, en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Verdeel het suiker en de sesamzaadjes op je aanrecht (of doe dit in een groot (langwerpig) bord). Rol het gekoelde deeg door de suiker en het sesam. Snijd de koekjes vervolgens in plakken van circa 1 cm, en leg deze op de bakplaat.
- Bak de koekjes in circa 25 goudbruin. Laat vervolgens afkoelen op een rooster.