pompoencake pumpkin bread kruimel cranberry spice pecan herfst
Plaatkoek en cake,  Taart en gebak

Pompoencake met kruimel topping

We zitten nu midden in de herfst. En dan is het natuurlijk wel erg leuk om ook baksels te maken die goed bij dit seizoen passen. Vandaar deze keer een recept voor pompoencake. Want wat past er nou beter bij de herfst dan pompoen?

In dit recept heb ik pompoenen gebruikt uit onze eigen moestuin. Hiermee bakken is een onwijs mooie manier om je oogst te verwerken. Voor dit recept zijn flespompoenen een erg geschikte soort. Maar ik vermoed dat dit ook prima met een ander soort kan.

In Amerika is het heel gebruikelijk om met pompoen te bakken. Pumpkin pie en pumpkin bread zijn daar vrij klassieke baksels. In Nederland zie je het eigenlijk helemaal niet zo vaak terugkomen. Zonde, want je bakt er verrukkelijke creaties mee! Niet alleen geeft het een lekkere smaak aan gerechten, maar zorgt het er ook voor dat je gebak lekker smeuïg wordt. Net zoals bij een cake met courgette of wortel wordt je cake dan ook lekker sappig. En je krijgt stiekem ook nog eens wat extra groente binnen. Om nog wat extra textuur aan de cake toe te voegen heb ik nog wat cranberry’s en pecannoten door het beslag gedaan, en ook nog een krokante kruimellaag er bovenop gedaan.pompoencake pumpkin bread kruimel cranberry spice pecan herfst

Deze cake is lekker kruidig, en doet wel een beetje denken aan een carrot cake. Ik heb qua kruiden heel toepasselijk pumpkin spice gebruikt. Pumpkin spice is een kruidenmengsel wat vooral veel in Amerikaanse recepten wordt gebruikt. Het lijkt wel een beetje op speculaaskruiden, maar is toch net even wat anders. Pumpkin spice kan je tegenwoordig in veel supermarkten kopen, maar je kan het ook prima zelf maken. Het is een mengsel van kaneel, nootmuskaat, gember, kruidnagel en piment.

Uiteindelijk denk ik dat dit zeker één van mijn favoriete cakerecepten is. Bij ons thuis was deze cake ook erg snel verdwenen. Ik zou daarom zeker aanraden om deze pompoencake ook een keer te bakken!

Benieuwd naar nog meer zoete recepten waar stiekem groente in verstopt zit? Probeer dan ook eens deze recepten:

pompoencake pumpkin bread kruimel cranberry spice pecan herfst

pompoencake pumpkin bread kruimel cranberry spice pecan herfst

Pompoencake met kruimel topping

Deze pompoencake is heerlijke sappig en kruidig. Door de cake zitten cranberry's en pecannoten. En erbovenop zit een lekkere kruimellaag met onder andere pumpkin spice en pompoenpitten. Met dit recept maak je een heerlijke cake. Gebruik hiervoor een vrij grote cakevorm van circa 30 cm lang. Heb je deze niet? Pas het recept hier dan op aan. Let er wel op dat de baktijd dan misschien iets korter is.

Ingrediënten
  

Cakebeslag

  • 250 gram bloem
  • 1 theelepel pumpkin spice
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel baking soda
  • ½ theelepel bakpoeder
  • ¾ theelepel zout
  • 3 eieren
  • 425 gram pompoenpuree (zelfgemaakt of uit blik)
  • 300 gram suiker
  • 110 ml zonnebloemolie
  • 80 ml melk
  • 30 gram Griekse yoghurt
  • 1 theelepel vanille extract
  • 75 gram gedroogde cranberry's
  • 75 gram pecannoten

Topping

  • 55 gram koude boter
  • 65 gram bloem
  • 50 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels suiker
  • ½ theelepel pumpkin spice
  • 1-2 eetlepels pompoenpitten (naar smaak)

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C, en vet een vrij groot cakeblik (van circa 30 cm lang) in.

Topping

  • Maak eerst de kruimeltopping door alle hiervoor benodigde ingrediënten, behalve de boter, in een kom te doen. Meng dit door elkaar.
  • Snijd de koude boter in blokjes, en voeg deze toe aan je beslagkom. Verkruimel de boter met je handen door het deeg totdat je een kruimeldeeg hebt.

Cake

  • Doe de bloem, pumpkin spice, kaneel, baking soda, bakpoeder en het zout in een beslagkom. Meng dit door elkaar.
  • Doe de eieren, suiker, zonnebloemolie en vanille extract in een aparte beslagkom. Mix dit door elkaar. Voeg vervolgens ook de melk, Griekse yoghurt en pompoenpuree toe. Mix dit totdat het goed gemengd is.
  • Spatel ook de pecannoten en cranberry's door het beslag.
  • Doe het cakebeslag in je cakevorm. Verdeel tot slot ook de kruimeltopping over je cake.
  • Bak de cake in ongeveer 60-70 minuten gaar. Test of je cake al gaar is na ongeveer 60 minuten door een satéprikker in je cake te prikken. Komt deze er schoon en droog uit? Dan is je cake gaar.
    Wordt de bovenkant van je cake te donker, en is je cake nog niet gaar? Bedek deze dan met wat aluminiumfolie.
  • Laat de cake even afkoelen voordat je deze uit de vorm haalt.

Opmerkingen

Ook zonder kruimellaag is deze cake verrukkelijk. Dit kan je dus ook prima weglaten. De kruimellaag zorgt alleen wel voor een fijne structuur.
Je kan gerust wat meer cranberry's of noten toevoegen dan in het recept vermeld staat. Of voeg eens wat andere noten of chocolade toe.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept