Ga terug
pompoencake pumpkin bread kruimel cranberry spice pecan herfst

Pompoencake met kruimel topping

Deze pompoencake is heerlijke sappig en kruidig. Door de cake zitten cranberry's en pecannoten. En erbovenop zit een lekkere kruimellaag met onder andere pumpkin spice en pompoenpitten. Met dit recept maak je een heerlijke cake. Gebruik hiervoor een vrij grote cakevorm van circa 30 cm lang. Heb je deze niet? Pas het recept hier dan op aan. Let er wel op dat de baktijd dan misschien iets korter is.

Ingrediënten
  

Cakebeslag

  • 250 gram bloem
  • 1 theelepel pumpkin spice
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel baking soda
  • ½ theelepel bakpoeder
  • ¾ theelepel zout
  • 3 eieren
  • 425 gram pompoenpuree (zelfgemaakt of uit blik)
  • 300 gram suiker
  • 110 ml zonnebloemolie
  • 80 ml melk
  • 30 gram Griekse yoghurt
  • 1 theelepel vanille extract
  • 75 gram gedroogde cranberry's
  • 75 gram pecannoten

Topping

  • 55 gram koude boter
  • 65 gram bloem
  • 50 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels suiker
  • ½ theelepel pumpkin spice
  • 1-2 eetlepels pompoenpitten (naar smaak)

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C, en vet een vrij groot cakeblik (van circa 30 cm lang) in.

Topping

  • Maak eerst de kruimeltopping door alle hiervoor benodigde ingrediënten, behalve de boter, in een kom te doen. Meng dit door elkaar.
  • Snijd de koude boter in blokjes, en voeg deze toe aan je beslagkom. Verkruimel de boter met je handen door het deeg totdat je een kruimeldeeg hebt.

Cake

  • Doe de bloem, pumpkin spice, kaneel, baking soda, bakpoeder en het zout in een beslagkom. Meng dit door elkaar.
  • Doe de eieren, suiker, zonnebloemolie en vanille extract in een aparte beslagkom. Mix dit door elkaar. Voeg vervolgens ook de melk, Griekse yoghurt en pompoenpuree toe. Mix dit totdat het goed gemengd is.
  • Spatel ook de pecannoten en cranberry's door het beslag.
  • Doe het cakebeslag in je cakevorm. Verdeel tot slot ook de kruimeltopping over je cake.
  • Bak de cake in ongeveer 60-70 minuten gaar. Test of je cake al gaar is na ongeveer 60 minuten door een satéprikker in je cake te prikken. Komt deze er schoon en droog uit? Dan is je cake gaar.
    Wordt de bovenkant van je cake te donker, en is je cake nog niet gaar? Bedek deze dan met wat aluminiumfolie.
  • Laat de cake even afkoelen voordat je deze uit de vorm haalt.

Opmerkingen

Ook zonder kruimellaag is deze cake verrukkelijk. Dit kan je dus ook prima weglaten. De kruimellaag zorgt alleen wel voor een fijne structuur.
Je kan gerust wat meer cranberry's of noten toevoegen dan in het recept vermeld staat. Of voeg eens wat andere noten of chocolade toe.