Postelein pesto
Wij hebben een moestuin, en in deze tijd van het jaar eten we hier volop van. Naast dat we courgettes en aardappelen in overvloed hebben, hebben we ook postelein in onze moestuin staan. Postelein is een groente die bij velen niet erg bekend is. Het is een erg lekkere groente, waar je ook erg veel verschillende gerechten mee kan maken. Bijvoorbeeld deze pesto.
Postelein is niet een erg gangbare groente. Je vindt het over het algemeen dan ook niet in de gewone supermarkt. Ik zie het soms wel liggen in biologische supermarkten. Postelein is een groene bladgroente die je in veel gerechten in plaats van spinazie of waterkers zou kunnen gebruiken. Qua smaak is postelein alleen wel net wat anders. Het is een frisse en iets zure groente, en geeft gerechten veel smaak. Ook is postelein wat knapperig.
Naast dat ik al veel soep had gemaakt met courgette en postelein leek het mij ook een goed idee om een pesto met postelein te maken. In de meeste gevallen gebruik je basilicum bij het maken van pesto. Postelein is een erg goede alternatieve smaakmaker. Naast dat deze pesto heel erg lekker was, is postelein ook nog eens erg gezond!
Uiteindelijk heb ik deze pesto in een pasta verwerkt. Maar je kunt deze pesto natuurlijk ook lekker op een broodje doen, of door een salade. Sowieso handig om altijd een potje pesto op voorraad te hebben. Als je de pesto niet direct eet, zorg dan dat je een laagje olijfolie over de bovenkant van je pesto laat staan. Hierdoor kan je het langer bewaren.
Dit brood lijkt mij bovendien erg lekker met deze pesto:
Postelein pesto
Ingrediënten
- 300 gram postelein gewassen
- 50 gram parmezaanse kaas geraspt
- 30 gram pijnboompitten
- 20 gram walnoten (indien gewenst: geroosterd)
- 1 knoflookteen
- 3 eetlepels olijfolie
- Peper en zout naar smaak
Instructies
- Verhit een droge koekenpan, en rooster de pijnboompitten tot ze licht goudbruin en geurig zijn. Desgewenst kun je de walnoten ook (in de oven) roosteren.
- Snijd de postelein in stukken, en zorg dat deze goed droog is na het wassen. Je kan dit eventueel met wat keukenpapier droog deppen.
- Doe de postelein, pijnboompitten, walnoten, Parmezaanse kaas en knoflook in een keukenmachine. Pulseer totdat de ingrediënten grof gehakt zijn.
- Voeg de olijfolie beetje bij beetje toe, en mix dit met je keukenmachine door elkaar.
- Breng de pesto nu op smaak met wat peper en zout. Waarschijnlijk hoef je niet erg veel zout toe te voegen aangezien de kaas al vrij zout is.
- Verwerk de pesto nu in een gerecht, of doe de postelein in een potje als je deze even wil bewaren. Als je een dunne laag olijfolie over de bovenkant giet voordat je de pot afsluit, blijft de pesto langer goed.