millionaire's shortbread chocolade karamel koek speculaas gember
Koekjes,  Plaatkoek en cake,  Taart en gebak

Speculaas millionaire’s shortbread

Nu Sinterklaas bijna weer in ons land aankomt is het natuurlijk weer tijd voor recepten met speculaas en kruidnoten. Voor dit recept heb ik dan ook de speculaaskruiden weer uit de kast gepakt. De speculaaskruiden zijn in deze millonaire’s shortbread verwerkt. Dit is een heerlijke combinatie van speculaas, karamel en chocolade geworden. Wie lust dit nou niet?

Millionaire’s shortbread is een soort koek met daarboven een heerlijke dikke laag karamel en chocolade. De koekbodem is lekker bros, en kruimelig. De karamel is heerlijk romig, en de chocoladelaag is lekker knapperig. Zo heb je een mooie samenstelling van smaken en texturen.millionaire's shortbread chocolade karamel koek speculaas gember

Ik heb tijdens mijn studie een tijdje in Newcastle gewoond, en daar kwam je naast brownies en flapjacks ook regelmatig deze koeken tegen. Dit is niet gek, Newcastle ligt namelijk in de buurt van Schotland. En dit is nou net het herkomstland van shortbread. De herkomst van de millionaire’s shortbread is mij alleen niet helemaal bekend. Schijnt dat deze koek juist mogelijk uit Australië komt.

Naast dat deze koek erg lekker is, is hij ook nog eens vrij makkelijk te maken. Je moet een koekbodem en karamel maken, en hier wat gesmolten chocolade over verdelen. En verder hoef je alleen maar te wachten totdat alles uitgehard is. En dan moet je het natuurlijk nog in stukken snijden. Ik raad je daarbij aan om je mes warm te maken, dan snijd je makkelijker door de knapperige chocolade heen.

Ik ben groot fan van dit soort makkelijke koeken en cakes. Jij ook? Dan kan ik ook deze recepten aanraden:

millionaire's shortbread chocolade karamel koek speculaas gember

millionaire's shortbread chocolade karamel koek speculaas gember

Speculaas millionaire's shortbread

In deze millonaire's shortbread zijn speculaaskruiden verwerkt. Hierdoor past dit recept perfect bij Sinterklaas en de feestdagen. De koeken bestaan uit een brosse koekbodem met speculaas, een romige laag karamel en een knapperige dikke laag chocolade. Heerlijk!
Met dit recept maak je een een koek met een formaat van 20x20 cm. Ik heb hier zelf 16 stukjes uit gesneden.

Ingrediënten
  

Koekbodem

  • 1 eigeel
  • 95 gram suiker
  • 200 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 270 gram bloem
  • 1 eetlepel speculaaskruiden
  • snuf zout

Karamel

  • 100 gram boter
  • 100 gram lichtbruine basterdsuiker (je kan ook een deel donkerbruine basterdsuiker doen)
  • 1 blik gecondenseerde melk
  • 2 eetlepels gembersiroop
  • snuf zout (naar smaak)

Chocoladelaag

  • 200 gram pure chocolade
  • extra: zeezout

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C, en vet een bakblik van 20x20 cm in. Bekleed de bodem met bakpapier.
  • Doe de suiker en boter in een beslagkom, en mix dit tot een romig geheel. Voeg dan ook het eigeel toe.
  • Meng de bloem, zout en speculaaskruiden door elkaar. Voeg dit vervolgens toe aan de suiker en boter. Maak er een samenhangend deeg van.
    Op het moment dat je een samenhangend deeg hebt verdeel je dit over je bakblik. Maak de bovenkant wat glad met een spatel of lepel. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem.
  • Bak de koekbodem in circa 25-30 minuten gaar. De zijkanten van de koekbodem zullen een beetje bruin worden. Het hoort nog wat bleek te blijven. Laat even afkoelen.
  • Maak nu de karamel. Hiervoor stop je alle ingrediënten in een steelpannetje. Verhit dit op middelhoog vuur, en laat even doorkoken. Blijf dit goed doorroeren. Het moet ongeveer 5-10 minuten zachtjes pruttelen. Je zal merken dat de karamel wat dikker begint te worden. Verdeel dit vervolgen over de koekbodem. Strijk dit iets plat met een spatel. Laat dit geheel afkoelen in de koelkast.
  • Smelt nu de chocolade au bain-marie. Dit doe je door de chocolade in een hittebestendige kom boven een pannetje kokend water te houden. Blijf de chocolade goed doorroeren. Verdeel vervolgens ook de chocolade over de koude karamel.
  • Laat de chocolade volledig uitharden, en snijd dan in stukjes. Dit gaat het beste met een warm mes.

Opmerkingen

Ik vind het heerlijk om wat zeezout door de laag karamel te doen. Maar mocht je niet zo van gezouten karamel houden dan zou ik er niet te veel zout doorheen doen.
Je kan er ook voor kiezen om nog wat witte chocolade te smelten, en hier een patroontje mee bovenop de koek te maken.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept