Verwarm de oven voor op 180 °C, en vet een bakblik van 20x20 cm in. Bekleed de bodem met bakpapier.
Doe de suiker en boter in een beslagkom, en mix dit tot een romig geheel. Voeg dan ook het eigeel toe.
Meng de bloem, zout en speculaaskruiden door elkaar. Voeg dit vervolgens toe aan de suiker en boter. Maak er een samenhangend deeg van.Op het moment dat je een samenhangend deeg hebt verdeel je dit over je bakblik. Maak de bovenkant wat glad met een spatel of lepel. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem. Bak de koekbodem in circa 25-30 minuten gaar. De zijkanten van de koekbodem zullen een beetje bruin worden. Het hoort nog wat bleek te blijven. Laat even afkoelen.
Maak nu de karamel. Hiervoor stop je alle ingrediënten in een steelpannetje. Verhit dit op middelhoog vuur, en laat even doorkoken. Blijf dit goed doorroeren. Het moet ongeveer 5-10 minuten zachtjes pruttelen. Je zal merken dat de karamel wat dikker begint te worden. Verdeel dit vervolgen over de koekbodem. Strijk dit iets plat met een spatel. Laat dit geheel afkoelen in de koelkast.
Smelt nu de chocolade au bain-marie. Dit doe je door de chocolade in een hittebestendige kom boven een pannetje kokend water te houden. Blijf de chocolade goed doorroeren. Verdeel vervolgens ook de chocolade over de koude karamel.
Laat de chocolade volledig uitharden, en snijd dan in stukjes. Dit gaat het beste met een warm mes.