Ga terug
millionaire's shortbread chocolade karamel koek speculaas gember

Speculaas millionaire's shortbread

In deze millonaire's shortbread zijn speculaaskruiden verwerkt. Hierdoor past dit recept perfect bij Sinterklaas en de feestdagen. De koeken bestaan uit een brosse koekbodem met speculaas, een romige laag karamel en een knapperige dikke laag chocolade. Heerlijk!
Met dit recept maak je een een koek met een formaat van 20x20 cm. Ik heb hier zelf 16 stukjes uit gesneden.

Ingrediënten
  

Koekbodem

  • 1 eigeel
  • 95 gram suiker
  • 200 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 270 gram bloem
  • 1 eetlepel speculaaskruiden
  • snuf zout

Karamel

  • 100 gram boter
  • 100 gram lichtbruine basterdsuiker (je kan ook een deel donkerbruine basterdsuiker doen)
  • 1 blik gecondenseerde melk
  • 2 eetlepels gembersiroop
  • snuf zout (naar smaak)

Chocoladelaag

  • 200 gram pure chocolade
  • extra: zeezout

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C, en vet een bakblik van 20x20 cm in. Bekleed de bodem met bakpapier.
  • Doe de suiker en boter in een beslagkom, en mix dit tot een romig geheel. Voeg dan ook het eigeel toe.
  • Meng de bloem, zout en speculaaskruiden door elkaar. Voeg dit vervolgens toe aan de suiker en boter. Maak er een samenhangend deeg van.
    Op het moment dat je een samenhangend deeg hebt verdeel je dit over je bakblik. Maak de bovenkant wat glad met een spatel of lepel. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem.
  • Bak de koekbodem in circa 25-30 minuten gaar. De zijkanten van de koekbodem zullen een beetje bruin worden. Het hoort nog wat bleek te blijven. Laat even afkoelen.
  • Maak nu de karamel. Hiervoor stop je alle ingrediënten in een steelpannetje. Verhit dit op middelhoog vuur, en laat even doorkoken. Blijf dit goed doorroeren. Het moet ongeveer 5-10 minuten zachtjes pruttelen. Je zal merken dat de karamel wat dikker begint te worden. Verdeel dit vervolgen over de koekbodem. Strijk dit iets plat met een spatel. Laat dit geheel afkoelen in de koelkast.
  • Smelt nu de chocolade au bain-marie. Dit doe je door de chocolade in een hittebestendige kom boven een pannetje kokend water te houden. Blijf de chocolade goed doorroeren. Verdeel vervolgens ook de chocolade over de koude karamel.
  • Laat de chocolade volledig uitharden, en snijd dan in stukjes. Dit gaat het beste met een warm mes.

Opmerkingen

Ik vind het heerlijk om wat zeezout door de laag karamel te doen. Maar mocht je niet zo van gezouten karamel houden dan zou ik er niet te veel zout doorheen doen.
Je kan er ook voor kiezen om nog wat witte chocolade te smelten, en hier een patroontje mee bovenop de koek te maken.