mooncakes mooncake china chinees ananas limoen chilipeper
Grensoverschrijdend beslag,  Koekjes,  Taart en gebak

Mooncakes met ananas

In september wordt in China het Moon Festival, of ook wel Mooncake Festival genoemd, gevierd. Bij dit festival staat de maan centraal. Tijdens dit feest worden traditioneel gezien ook mooncakes gegeten. Deze feestelijke gebakjes kunnen verschillende vullingen kennen. Vaak worden ze gegeten met een vulling van lotus, rode bonen of gezouten eierdooiers.

Ik heb deze mooncakes gevuld met ananas, limoen en chilipeper. En wat waren ze toch ontzettend lekker! Het deeg is niet te zoet, en de vulling heeft een lekker zuurtje. En op het eind komt de smaak van de chilipeper nog even mooi naar voren. Dit geeft het geheel ook gelijk een tropisch tintje.mooncakes mooncake china chinees ananas limoen chilipeper

Voor deze gebakjes heb je speciale vormen nodig. Als je die niet hebt kun je ook gewoon balletjes maken, en deze een beetje plat drukken met je hand. Deze mooncakes hebben door de relatief natte vulling hun mooie vorm niet weten te behouden. Het gebruik van de vormpjes is in dit geval dan ook zeker niet essentieel. Ik vond het alleen wel makkelijk werken.

Ik verwerk graag ananas in recepten, bijvoorbeeld ook hierin:

mooncakes mooncake china chinees ananas limoen chilipeper

mooncakes mooncake china chinees ananas limoen chilipeper

Mooncakes met ananas

Met dit recept maak je ongeveer 12 mooncakes (afhankelijk van het formaat van je vorm). Door de vulling van ananas en limoen zijn ze lekker fris en smeuïg. Ook erg lekker met een beetje chilipeper.
5 van 1 stem

Ingrediënten
  

Vulling

  • 400 gram ananas (uit blik of vers)
  • 40 gram honing
  • 40 gram suiker
  • rasp van 1-2 limoenen
  • sap van 1 limoen
  • 2 theelepels bruine basterdsuiker
  • snuf chilipeper (vlokken) (naar smaak)
  • snuf zout (naar smaak)
  • 20 gram boter

Deeg

  • 300 gram bloem
  • 150 gram golden syrup
  • 100 gram zonnebloemolie
  • 1 theelepel loogwater* (dit kun je kopen bij een Aziatische supermarkt)
  • 1 ei (geklutst)

Instructies
 

Vulling maken

  • Maak als eerste de vulling. Snijd hiervoor de ananas in kleine stukjes, en doe deze samen met de overige ingrediënten, behalve de boter, in een koekenpan. Breng op smaak met wat chilipeper en zout.
    Laat dit even een tijdje koken zodat het geheel een beetje indikt. Voeg op het laatst de boter toe. Laat dit nu even (ongeveer een half uur) afkoelen in de koelkast.
  • Haal uit de koelkast en maak 12 balletjes van de vulling. Leg deze op een bakpapiertje, en stop deze vervolgens in de vriezer.

Deeg maken en bakken

  • Doe alle ingrediënten, met uitzondering van het ei, in een kom, en meng dit met een spatel. Als het enigszins gemengd is kneed je het nog even door met je handen. Maak er een samenhangend deeg van. Maak er vervolgens een bal van, en druk deze plat. Verpak in vershoudfolie, en laat dit een half uurtje tot een uur op kamertemperatuur staan.
  • Verwarm de oven ondertussen voor op 180 °C, en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Bestrooi je aanrecht met wat bloem. Verdeel het deeg vervolgens in 12 balletjes.
  • Haal je vulling uit de vriezer. Vul vervolgens de balletjes met de vulling. Dit doe je door het deegballetje helemaal plat te drukken, en verder uit te rollen met een deegroller. Vervolgens doe je het deeg in je hand, en plaats je de vulling in het midden. De zijkanten van het deegballetje vouw je omhoog, en druk je samen om de vulling geheel te bedekken. Je kan ook het balletje nog even tussen je handen rollen om te zorgen dat de vulling geheel bedekt is. Dit werkt alleen wel het beste als de vulling nog bevroren is. Leg de balletjes vervolgens op je bakplaat.
  • Gebruik nu je mooncakevorm. Bestuif de vorm eerst met wat bloem, en plaats de mal om de balletjes. Druk het hendeltje nu rustig naar beneden, en zet het deeg iets onder druk.
    Heb je geen speciale vorm? Druk dan de balletjes met je hand een beetje plat.
  • Doe de mooncakes nu voor ongeveer 10 minuten in de oven. Haal ze nu uit de oven, en laat ze 10 minuten staan. Bestrijk de mooncakes nu met een beetje geklutst ei, en bak nogmaals 10 minuten. Ze zijn klaar als ze mooi goudbruin kleuren.

Opmerkingen

* Als je geen loogwater hebt, of kan vinden, kan je dit ook prima weglaten en vervangen door gewoon water. Het loogwater zorgt er alleen voor dat de mooncakes net wat bruiner kleuren.

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept