
Mokka ladies met pumpkin spice
Deze soort koekjes ken ik eigenlijk nog niet zo lang. Ik kan mij niet herinneren dat wij deze vroeger bijvoorbeeld thuis wel eens hadden. Best jammer, want deze mokka ladies zijn verrukkelijk.
Mokka ladies zijn een soort brosse koekjes, met daarbovenop een dot mokkacrème die ingepakt is in een lekkere laag chocolade. Als je dit zo hoort dan kan het niet anders dan dat dit een lekker koekje is. Om het origineel een beetje aan te passen had ik wat pumpkin spice door het koekjesdeeg gedaan. Wat mij betreft een lekkere toevoeging. En dit paste ook erg goed bij de mokka. Pumpkin spice is een kruidenmengsel wat vooral veel in Amerikaanse recepten wordt gebruikt. Het lijkt wel een beetje op speculaaskruiden, maar is toch net even wat anders. Pumpkin spice kan je tegenwoordig in veel supermarkten kopen, maar je kan het ook prima zelf maken. Het is een mengsel van kaneel, nootmuskaat, gember, kruidnagel en piment. Pumpkin spice gebruikte ik eerder onder andere ook al in deze recepten: pumpkin spice koekjes, kaneelpoezen (Duitse kaneelsterren of zimtsterne) en suikerlatten met pumpkin spice en maple syrup glazuur.
De crème is op basis van banketbakkersroom. Het lekkerste is natuurlijk om dit zelf te maken. Maar heb je geen tijd dan kun je dit natuurlijk ook kant-en-klaar kopen. Maar ik moet wel zeggen dat je wel echt het verschil merkt wanneer je zelfgemaakte banketbakkersroom gebruikt. Ik zou dit dan ook zeker aanraden.
Ter decoratie heb ik de koekjes versierd met een pecannootje. Zonder de pecan vond ik het koekje namelijk nog wel erg kaal. En qua smaak past pecan erg goed bij pumpkin spice. Je zou als alternatief de koekjes ook kunnen versieren met nog wat streepjes van witte chocolade.
Op zoek naar meer recepten voor lekkere koekjes? Probeer ook eens deze recepten:

Mokka ladies met pumpkin spice
Ingrediënten
Koekjes
- 50 gram lichtbruine basterdsuiker
- 110 gram boter
- snuf zout
- 150 gram bloem
- ¼ theelepel bakpoeder
- 1 theelepel pumpkin spice
Crème
- 200 gram banketbakkersroom* (op kamertemperatuur)
- 120 gram boter (op kamertemperatuur)
- 40 gram poedersuiker
- 3-4 theelepels mokka extract
Verder nodig
- 300 gram pure chocolade
- handje pecannoten
Instructies
Koekjes
- Doe de boter, basterdsuiker en zout in een beslagkom, en klop dit tot een romig mengsel. Het hoeft niet luchtig te worden.
- Meng de bloem, bakpoeder en pumpkin spice in een aparte kom. Voeg dit vervolgens ook toe aan de boter en suiker. Meng dit tot een samenhangend deeg.
- Verpak het deeg in vershoudfolie, en laat een uurtje rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180, en leg een bakplaat met bakpapier klaar.
- Haal het deeg uit de koelkast, en rol het uit tot ongeveer 2-3 mm dik. Steek hier rondjes uit met een diameter van ongeveer 8 cm. Leg de koekjes op de bakplaat.
- Bak in ongeveer 15 minuten goudbruin en gaar. Laat geheel afkoelen op een rooster voordat je het koekje verder in elkaar zet.
Crème
- Doe de banketbakkersroom in een beslagkom, en klop dit los. Voeg de poedersuiker en het mokka extract toe, en meng dit door elkaar.
- Voeg vervolgens geleidelijk aan de boter toe, en blijf het mixen. Het moet een luchtige romige massa worden. Dit kan best een tijdje duren voordat dit zo is. Blijf het dus enige tijd doorkloppen.
- Doe de crème in een spuitzak met een groot rond spuitmondje. Spuit doppen van de crème op alle koekjes. Laat de koekjes vervolgens afkoelen in de koelkast. Het werkt namelijk voor het dippen het beste als de mokkacrème geheel koud is.
Afwerking
- Tempereer de chocolade. Ik gebruik hiervoor doorgaans de magnetron. De chocolade stop je hiertoe in een magnetronbestendige kom. Vervolgens doe je de chocolade iedere keer 20 seconden in de magnetron op vol vermogen. Om de 20 seconden roer je de chocolade door. Doe dit ook wanneer je nog weinig ziet gebeuren met de chocolade. Op een gegeven moment zie je dat de chocolade gaat smelter. Roer de chocolade nu om de 10 seconden om. Wanneer bijna alle chocolade gesmolten is, maar nog niet alles, hou je op. Nu roer je alles goed door elkaar totdat alle chocolade uiteindelijk gesmolten is. Je chocolade is nu getempereerd.
- Dip de koekjes met de crème naar beneden in de chocolade.
- Decoreer de koekjes met een pecannootje.