millionaire's shortbread koekjes sinaasappel hazelnoten zeezout karamel
Koekjes,  Plaatkoek en cake,  Taart en gebak

Millionaire’s shortbread met sinaasappel en hazelnoten

Enige tijd geleden maakte ik al eens een keer Millionaire’s shortbread. Dit was rond Sinterklaas, en was daarom een variant met speculaas. Dit baksel beviel zo goed dat ik dit zeker nog een keer gemaakt moest worden. Dit heeft er, mede op verzoek van Marcel, in geresulteerd dat ik vrij vlot hierna deze uitvoering met sinaasappel en hazelnoten heb gemaakt.

Millionaire’s shortbread is een soort koek met daarboven een heerlijke dikke laag karamel en chocolade. De koekbodem is lekker bros, en kruimelig. De karamel is heerlijk romig, en de chocoladelaag is lekker knapperig. Ook de hazelnoten zorgen voor een lekkere textuur, en extra veel smaak. Zo heb je een mooie samenstelling van smaken en texturen.

Naast dat deze koek erg lekker is, is hij ook nog eens vrij makkelijk te maken. Je moet een koekbodem en karamel maken, en hier wat gesmolten chocolade over verdelen. En verder hoef je alleen maar te wachten totdat alles uitgehard is. En dan moet je het natuurlijk nog in stukken snijden. Ik raad je daarbij aan om je mes warm te maken, dan snijd je makkelijker door de knapperige chocolade heen.

Ik ben groot fan van dit soort makkelijke koeken en cakes. Jij ook? Dan kan ik ook deze recepten aanraden:

millionaire's shortbread koekjes sinaasappel hazelnoten zeezout karamel

millionaire's shortbread koekjes sinaasappel hazelnoten zeezout karamel

Millionaire's shortbread met hazelnoten en sinaasappel

Deze millionaire's shortbread bestaat uit een brosse koekbodem, een romige laag karamel met hazelnoten en een knapperige dikke laag chocolade. Heerlijk!
Met dit recept maak je een een koek met een formaat van 20x20 cm. Ik heb hier zelf 16 stukjes uit gesneden.

Ingrediënten
  

Koekbodem

  • 50 gram suiker
  • 30 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 170 gram boter op kamertemperatuur
  • 250 gram bloem
  • ¼ theelepel zout
  • ½ theelepel kaneel
  • ½ theelepel nootmuskaat

Karamel

  • 105 gram boter
  • 125 gram geroosterde hazelnoten
  • 50 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 50 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 1 blik gecondenseerde melk
  • rasp van 1 sinaasappel
  • 15 ml sinaasappelsap
  • snuf zout (naar smaak)

Chocoladelaag

  • 200 gram pure chocolade
  • extra: zeezout

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C, en vet een bakblik van 20x20 cm in. Bekleed de bodem met bakpapier.
  • Doe de suiker, bruine basterdsuiker en boter voor de koekbodem in een beslagkom, en mix dit tot een romig geheel.
  • Meng de bloem, zout en kaneel en nootmuskaat door elkaar. Voeg dit vervolgens toe aan de suiker en boter. Maak er een samenhangend deeg van.
  • Op het moment dat je een samenhangend deeg hebt verdeel je dit over je bakblik. Maak de bovenkant wat glad met een spatel of lepel. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem.
  • Bak de koekbodem in circa 25-30 minuten gaar. De zijkanten van de koekbodem zullen een beetje bruin worden. Het hoort nog wat bleek te blijven. Laat even afkoelen.
  • Maak nu de karamel. Hiervoor stop je alle ingrediënten, behalve de hazelnoten, in een steelpannetje. Verhit dit op middelhoog vuur, en laat even doorkoken. Blijf dit goed doorroeren. Het moet ongeveer 5-10 minuten zachtjes pruttelen. Je zal merken dat de karamel wat dikker begint te worden. Haal van het vuur, en meng de hazelnoten door de karamel. Verdeel dit vervolgens over de koekbodem. Strijk dit iets plat met een spatel. Laat dit geheel afkoelen in de koelkast.
  • Smelt nu de chocolade au bain-marie. Dit doe je door de chocolade in een hittebestendige kom boven een pannetje kokend water te houden. Blijf de chocolade goed doorroeren. Verdeel vervolgens ook de chocolade over de koude karamel. Verdeel hier desgewenst nog wat grof zeezout over.
  • Laat de chocolade volledig uitharden, en snijd dan in stukjes. Dit gaat het beste met een warm mes.

Opmerkingen

Ik vind het heerlijk om wat zeezout door de laag karamel te doen. Maar mocht je niet zo van gezouten karamel houden dan zou ik er niet te veel zout doorheen doen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept