
Courgette plaatcake met walnoten en ananas
Dit is een lekker recept om je courgette uit eigen tuin mee weg te werken. Als je een moestuin hebt kun je deze ongetwijfeld nu oogsten. Niet alleen is het handig om met dit recept je courgettes te verwerken, maar is dit ook een zeer geslaagde cake. Het deed mij erg denken aan carrot cake. Erg lekker dus.
Vorig jaar hadden wij nog een volkstuintje. Toen konden wij in de piektijden zo’n 30 courgettes per week oogsten. Dat is bijna niet bij te houden. Door lekker creatief overal courgette in te verwerken is het alleen wel gelukt. Ik had onder andere courgette pannenkoekjes, courgette kruidcake, een hartige cake met courgette, een courgette cake met olijfolie en citroen en een chocoladetaart met courgette gemaakt. En natuurlijk hadden we ook nog wel een aardige voorraad courgettesoep in de vriezer opgebouwd.
In deze cake zitten naast courgette ook ananas, walnoten en rozijnen. Door de courgette en ananas is de cake lekker smeuïg. Je hoeft je hierdoor zeker geen zorgen te maken dat de cake te droog is. Bij ons thuis was deze cake verrassend snel op. Al met al een erg lekkere cake, die echt wel wat weg heeft van een carrot cake.
Je kan deze plaatcake met of zonder topping maken. In beide gevallen heb je een heerlijke cake. Ik vond het wel net iets extra’s geven om de topping, die als basis cream cheese kent, toe te voegen. Het maakt je cake alleen wel wat minder lang houdbaar.
Ook deze recepten zijn erg lekker voor bij de koffie of thee, en ook nog eens relatief makkelijk te maken:




Courgette plaatcake met walnoten en ananas
Ingrediënten
Cake
- 360 gram bloem
- 1 theelepel baking soda
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel kaneel
- 3/4 theelepel nootmuskaat
- 400 gram courgette (geraspt)
- 200 gram suiker
- 100 gram bruine basterdsuiker
- 240 ml zonnebloemolie
- 1 theelepel vanille extract
- 3 eieren
- 70 gram walnoten (in stukjes verkruimeld)
- 225 gram verse ananas (in kleine stukjes gesneden, en droog gedept)
- 150 gram gele rozijnen
Optioneel: Roomkaasfrosting
- 100 gram roomkaas (zoals Philadelphia, op kamertemperatuur)
- 30 gram Griekse yoghurt
- 50 gram boter (kamertemperatuur)
- 115 gram poedersuiker
- ½ theelepel vanille extract
Instructies
- Verwarm de oven voor op 170 °C, en vet een bakblik van ongeveer 20×30 cm in. Leg op de bodem van je bakblik een stuk bakpapier.
- Meng de bloem, baking soda, bakpoeder, kaneel, nootmuskaat en zout met elkaar in een kom.
- Doe in een andere kom de geraspte courgette, olie, vanille extract, suiker en bruine basterdsuiker bij elkaar. Roer dit door elkaar. Voeg vervolgens ook de eieren toe, en meng je alles goed door elkaar. Tot slot spatel je ook de walnoten, ananas en rozijnen door het beslag.
- Verdeel het beslag in je bakvorm. Bak de cake in circa 30 minuten gaar. Op het moment dat je een satéprikker schoon en droog uit de cake kan halen is de cake klaar.
- Laat afkoelen voordat je de cake uit het blik haalt.
Glazuur
- Doe alle ingrediënten voor de topping in een kom, en mix dit door elkaar totdat het romig en luchtig is.
- Verdeel de topping over de bovenkant van de cake.
Opmerkingen

Kashata karamel
Misschien ook interessant

Pompoencake met kruimel topping
oktober 22, 2023
Courgette kruidcake
augustus 19, 2023