Ga terug
courgette cake ananas walnoot plaatcake

Courgette plaatcake met walnoten en ananas

Dit is een heerlijke smeuïge cake die ideaal is om in de zomer je courgettes uit eigen tuin in te verwerken. Niet alleen erg handig, maar ook erg lekker. Voor dit recept heb ik een bakblik van ongeveer 20x30 cm gebruikt.

Ingrediënten
  

Cake

  • 360 gram bloem
  • 1 theelepel baking soda
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel kaneel
  • 3/4 theelepel nootmuskaat
  • 400 gram courgette (geraspt)
  • 200 gram suiker
  • 100 gram bruine basterdsuiker
  • 240 ml zonnebloemolie
  • 1 theelepel vanille extract
  • 3 eieren
  • 70 gram walnoten (in stukjes verkruimeld)
  • 225 gram verse ananas (in kleine stukjes gesneden, en droog gedept)
  • 150 gram gele rozijnen

Optioneel: Roomkaasfrosting

  • 100 gram roomkaas (zoals Philadelphia, op kamertemperatuur)
  • 30 gram Griekse yoghurt
  • 50 gram boter (kamertemperatuur)
  • 115 gram poedersuiker
  • ½ theelepel vanille extract

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 170 °C, en vet een bakblik van ongeveer 20x30 cm in. Leg op de bodem van je bakblik een stuk bakpapier.
  • Meng de bloem, baking soda, bakpoeder, kaneel, nootmuskaat en zout met elkaar in een kom.
  • Doe in een andere kom de geraspte courgette, olie, vanille extract, suiker en bruine basterdsuiker bij elkaar. Roer dit door elkaar. Voeg vervolgens ook de eieren toe, en meng je alles goed door elkaar. Tot slot spatel je ook de walnoten, ananas en rozijnen door het beslag.
  • Verdeel het beslag in je bakvorm. Bak de cake in circa 30 minuten gaar. Op het moment dat je een satéprikker schoon en droog uit de cake kan halen is de cake klaar.
  • Laat afkoelen voordat je de cake uit het blik haalt.

Glazuur

  • Doe alle ingrediënten voor de topping in een kom, en mix dit door elkaar totdat het romig en luchtig is.
  • Verdeel de topping over de bovenkant van de cake.

Opmerkingen

Je kan ook een ander soort bakvorm gebruiken. Hou er dan wel rekening mee dat de baktijd mogelijk kan afwijken.
Voor de ananas heb ik ananas uit blik gebruikt. Dit hebt ik in stukjes gesneden, en daarna even wat droog gedept. Dit voorkomt dat je taart net te sappig zal worden.