Charlotte met perzik en cornflakes
Deze charlotte met perzik en cornflakes is een mooi zomers taartje. Hij is lekker fris en romig, en ziet er ontzettend leuk uit. Perfect voor ieder moment dat er iets te vieren valt!
Een charlotte wordt vaak als nagerecht gegeten. Het is in feite een taart gemaakt van lange vingers en bavarois. De meest gebruikelijke variant is de charlotte met frambozen. Maar hier kan je natuurlijk wel wat mee variëren. Zelf vond ik het daarom leuk om wat andere smaken toe te voegen. Cornflakes is één van die smaken die ik heb toegevoegd. Een ingrediënt waar je misschien niet zo aan denkt, maar ontzettend lekker is in allerlei baksels. Als topping zit er geroosterde cornflakes op de taart. Maar er zit ook een laag cornflakesroom in. Voor deze romige laag heb ik een cornflakes in een anglaise (soort custard) laten intrekken. Heb je nog geroosterde cornflakes over? Dan kun je deze erg goed gebruiken als topping voor een ander dessert. Of gebruik het voor een andere creatie.
De bavarois of mousse is op smaak gebracht met perzik. Hierdoor is het een lekkere zomerse taart. In dit gebak kun je overigens prima perziken uit blik gebruiken mochten perziken net niet in het seizoen zijn. Niet alleen zit er perzik door de bavarois, ook heb ik nog een laagje perzikpuree bovenop de taart gedaan. Hierdoor smaakt het taartje goed naar perzik.
Doordat deze taart oranje van kleur is past hij ook wel goed bij deze tijd van het jaar. Mocht je dus tijdens het EK iets anders willen snoepen dan bittergarnituur zou je ook een dergelijk oranje taartje kunnen aansnijden.
Ook deze recepten kun je erg goed als dessert serveren:
Charlotte met perzik en cornflakes
Ingrediënten
Amandelbiscuit
- 15 gram maizena
- 30 gram bloem
- 120 gram amandelmeel
- 2 eieren
- 120 gram suiker
- 2-3 eiwitten 2 bij grote eieren, en 3 bij kleinere eieren
- 30 gram boter
Cornflakes anglaise
- 200 ml slagroom
- 30 gram cornflakes geroosterd
- 2 eierdooiers
- 15 gram suiker
- 2/3 blaadje gelatine
Geroosterde cornflakes
- 35 gram cornflakes
- 10 gram melkpoeder
- 1 eetlepel gesmolten boter
- 1 eetlepel suiker
- snuf zout
Lange vingers
- 40 gram bloem
- 40 gram maizena
- 60 gram suiker
- 2 eiwitten
- 3 eierdooiers
- 5 gram glucosestroop
Bavarois
- 5 gram gelatine
- 250 ml slagroom
- 20 gram suiker
- 150 gram perzik
- citroensap van 1/2 citroen
Perzikpuree
- 100 gram perzik + scheut sap uit blik indien je perzik uit blik gebruikt
- citroensap van 1/4 citroen
- 1 theelepel suiker
- 1/2 blaadje gelatine
Optioneel ter decoratie
- stukjes perzik
- opgeklopte meringue of slagroom
Instructies
Amandelbiscuit
- Verwarm de oven voor op 200 °C, en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Doe de eiwitten samen met 60 gram suiker in een beslagkom, en mix tot een stevig schuimige meringue.
- Mix in een andere kom ook de eieren en de rest van de suiker tot een schuimige stevige massa.
- Meng de maizena, bloem en amandelmeel door elkaar. Voeg dit vervolgens door het ei-suikermengsel. Spatel dit door elkaar.
- Spatel de meringue hier vervolgens voorzichtig doorheen. Meng niet te lang. Je wil zoveel mogelijk lucht bewaren.
- Meng nu ook voorzichtig de gesmolten boter erdoorheen. Ook hiervoor geld dat je niet te lang moet mengen.
- Verdeel dit over je bakplaat (met een dikte van 0,5-1 cm), en bak in circa 10-15 minuten goudbruin.
- Laat afkoelen, en steek hier vervolgens een tweetal cirkels uit met een diameter van circa 15 cm.
Lange vingers
- Verwarm de oven voor op 200 °C, en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Doe de eiwitten samen met de suiker in een beslagkom, en mix dit schuimig. Het moet een relatief stevige meringue zijn, maar ook niet geheel stijf.
- Meng de eierdooier met de glucosestroop. Voeg dit vervolgens in één keer toe aan de meringue.
- Spatel als laatst ook de bloem en maizena door de meringue. Meng dit niet te lang door elkaar.
- Spuit met een groot rond spuitmondje banen van 6-7 cm hoog.
- Bestrooi deze banen met wat kristalsuiker.
- Bak in circa 10-15 goudbruin.
Geroosterde cornflakes
- Verwarm de oven voor op 160, en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Doe alle ingrediënten in een beslagkom, en meng dit door elkaar.
- Stort dit op je bakplaat, en rooster dit circa 10-15 minuten. Zorg ervoor dat ze niet te donker worden.
Cornflakes anglaise
- Breng de slagroom aan de kook in een steelpannetje, en doe de cornflakes hier doorheen. Haal van het vuur en laat een half uurtje staan.
- Zeef vervolgens de cornflakes uit de room. Zorg ervoor dat je uiteindelijk 140 gram slagroom over hebt. Als je te weinig hebt kun je desgewenst nog een beetje extra slagroom weer toevoegen.
- Week de gelatine voor ongeveer 10 minuten in koud water.
- Meng de suiker en de eierdooier. Giet hier vervolgens de room bij, en doe dit allen weer terug in het steelpannetje.
- Verwarm dit tot 82 °C. Zorg ervoor dat je dit niet warmer maakt, want anders gaat het ei stollen.
- Knijp de gelatine uit, en voeg toe aan de anglaise. Meng dit door elkaar.
- Bewaar dit in een kommetje.
In elkaar zetten eerste lagen
- Neem een bakring van 17 cm, en bekleed de binnenkant hiervan met acetaatfolie. Bekleed de randen met banen lange vingers.
- Doe vervolgens één van de cirkels met amandelbiscuit onderin je vorm.
- Verdeel hier de anglaise overheen.
- Bedek dit vervolgens weer met een cirkel amandelbiscuit.
Bavarois
- Week de gelatine voor ongeveer 10 minuten in koud water.
- Pureer 120 gram van de perziken samen met de citroensap. Verwarm dit in een steelpannetje. Knijp de gelatine uit, en voeg dit hieraan toe. Laat dit iets afkoelen.
- Snijd de overige perziken in kleine stukjes, en voeg dit ook toe aan de perzikpuree.
- Mix de slagroom en suiker tot een structuur die op Griekse yoghurt lijkt. Zorg ervoor dat dit niet te stevig is. Dan mengt het namelijk minder goed.
- Voeg een beetje slagroom (1/3) toe aan de afgekoelde perzikpuree, en meng dit door elkaar. Voeg vervolgens ook de rest toe, en spatel dit voorzichtig door elkaar.
- Doe de bavarois nu bovenop je amandelbiscuit. Laat het geheel opstijven in de koelkast.
Perzikpuree
- Week de gelatine voor ongeveer 10 minuten in koud water.
- Doe alle overige ingrediënten voor de topping in een steelpannetje, en breng dit aan de kook. Haal van het vuur. Knijp de gelatine uit, en voeg deze ook toe. Pureer het geheel tot een gladde massa.
- Laat dit even iets afkoelen, en verdeel vervolgens over de charlotte. Laat weer volledig afkoelen in de koelkast.
Decoreren
- Verdeel de geroosterde cornflakes over de bovenkant.
- Decoreer desgewenst met wat verse perzik en opgeklopte slagroom of meringue.