2-3eiwitten2 bij grote eieren, en 3 bij kleinere eieren
30gramboter
Cornflakes anglaise
200mlslagroom
30gramcornflakesgeroosterd
2eierdooiers
15gramsuiker
2/3blaadje gelatine
Geroosterde cornflakes
35gramcornflakes
10grammelkpoeder
1eetlepelgesmolten boter
1eetlepelsuiker
snuf zout
Lange vingers
40grambloem
40grammaizena
60gramsuiker
2eiwitten
3eierdooiers
5gramglucosestroop
Bavarois
5gramgelatine
250mlslagroom
20gramsuiker
150gramperzik
citroensap van 1/2 citroen
Perzikpuree
100gramperzik+ scheut sap uit blik indien je perzik uit blik gebruikt
citroensap van 1/4 citroen
1theelepelsuiker
1/2blaadje gelatine
Optioneel ter decoratie
stukjes perzik
opgeklopte meringue of slagroom
Instructies
Amandelbiscuit
Verwarm de oven voor op 200 °C, en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Doe de eiwitten samen met 60 gram suiker in een beslagkom, en mix tot een stevig schuimige meringue.
Mix in een andere kom ook de eieren en de rest van de suiker tot een schuimige stevige massa.
Meng de maizena, bloem en amandelmeel door elkaar. Voeg dit vervolgens door het ei-suikermengsel. Spatel dit door elkaar.
Spatel de meringue hier vervolgens voorzichtig doorheen. Meng niet te lang. Je wil zoveel mogelijk lucht bewaren.
Meng nu ook voorzichtig de gesmolten boter erdoorheen. Ook hiervoor geld dat je niet te lang moet mengen.
Verdeel dit over je bakplaat (met een dikte van 0,5-1 cm), en bak in circa 10-15 minuten goudbruin.
Laat afkoelen, en steek hier vervolgens een tweetal cirkels uit met een diameter van circa 15 cm.
Lange vingers
Verwarm de oven voor op 200 °C, en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Doe de eiwitten samen met de suiker in een beslagkom, en mix dit schuimig. Het moet een relatief stevige meringue zijn, maar ook niet geheel stijf.
Meng de eierdooier met de glucosestroop. Voeg dit vervolgens in één keer toe aan de meringue.
Spatel als laatst ook de bloem en maizena door de meringue. Meng dit niet te lang door elkaar.
Spuit met een groot rond spuitmondje banen van 6-7 cm hoog.
Bestrooi deze banen met wat kristalsuiker.
Bak in circa 10-15 goudbruin.
Geroosterde cornflakes
Verwarm de oven voor op 160, en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Doe alle ingrediënten in een beslagkom, en meng dit door elkaar.
Stort dit op je bakplaat, en rooster dit circa 10-15 minuten. Zorg ervoor dat ze niet te donker worden.
Cornflakes anglaise
Breng de slagroom aan de kook in een steelpannetje, en doe de cornflakes hier doorheen. Haal van het vuur en laat een half uurtje staan.
Zeef vervolgens de cornflakes uit de room. Zorg ervoor dat je uiteindelijk 140 gram slagroom over hebt. Als je te weinig hebt kun je desgewenst nog een beetje extra slagroom weer toevoegen.
Week de gelatine voor ongeveer 10 minuten in koud water.
Meng de suiker en de eierdooier. Giet hier vervolgens de room bij, en doe dit allen weer terug in het steelpannetje.
Verwarm dit tot 82 °C. Zorg ervoor dat je dit niet warmer maakt, want anders gaat het ei stollen.
Knijp de gelatine uit, en voeg toe aan de anglaise. Meng dit door elkaar.
Bewaar dit in een kommetje.
In elkaar zetten eerste lagen
Neem een bakring van 17 cm, en bekleed de binnenkant hiervan met acetaatfolie. Bekleed de randen met banen lange vingers.
Doe vervolgens één van de cirkels met amandelbiscuit onderin je vorm.
Verdeel hier de anglaise overheen.
Bedek dit vervolgens weer met een cirkel amandelbiscuit.
Bavarois
Week de gelatine voor ongeveer 10 minuten in koud water.
Pureer 120 gram van de perziken samen met de citroensap. Verwarm dit in een steelpannetje. Knijp de gelatine uit, en voeg dit hieraan toe. Laat dit iets afkoelen.
Snijd de overige perziken in kleine stukjes, en voeg dit ook toe aan de perzikpuree.
Mix de slagroom en suiker tot een structuur die op Griekse yoghurt lijkt. Zorg ervoor dat dit niet te stevig is. Dan mengt het namelijk minder goed.
Voeg een beetje slagroom (1/3) toe aan de afgekoelde perzikpuree, en meng dit door elkaar. Voeg vervolgens ook de rest toe, en spatel dit voorzichtig door elkaar.
Doe de bavarois nu bovenop je amandelbiscuit. Laat het geheel opstijven in de koelkast.
Perzikpuree
Week de gelatine voor ongeveer 10 minuten in koud water.
Doe alle overige ingrediënten voor de topping in een steelpannetje, en breng dit aan de kook. Haal van het vuur. Knijp de gelatine uit, en voeg deze ook toe. Pureer het geheel tot een gladde massa.
Laat dit even iets afkoelen, en verdeel vervolgens over de charlotte. Laat weer volledig afkoelen in de koelkast.
Decoreren
Verdeel de geroosterde cornflakes over de bovenkant.
Decoreer desgewenst met wat verse perzik en opgeklopte slagroom of meringue.
Opmerkingen
Vind je deze taart iets te bewerkelijk, of hou je niet van cornflakes? Dan kun je dit gerust weglaten. Dan heb je namelijk een iets traditionelere uitvoering van de charlotte, eentje met enkel biscuit en bavarois.