boterkoek pistache amandel oranjebloesem abrikoos
Koekjes,  Plaatkoek en cake,  Taart en gebak

Boterkoek met abrikozen, pistache en oranjebloesem

Zelf ben ik niet de grootste fan van boterkoek. Prima om af en toe een klein stukje te eten, maar hij staat zeker niet bovenaan op mijn favorietenlijst. Vaak vind ik er weinig spannends aan. En als ik de keuze heb kies ik doorgaans wel voor iets anders. Omdat ik er niet zo gek op ben vond ik het daarom juist wel een uitdaging om hier mijn eigen draai aan te geven. En dat is goed gelukt. Deze boterkoek is net even wat anders.

boterkoek pistache amandel oranjebloesem abrikoos

boterkoek pistache amandel oranjebloesem abrikoosAan de boterkoek heb ik wat extra smaakmakers toegevoegd. Smaakmakers die je veel terugziet in de Marokkaanse keuken, namelijk pistache, amandelen, kardemom, abrikozen en oranjebloesem. Dit geeft het een Midden-Oosters tintje. Ook heb ik nog wat sinaasappelrasp toegevoegd om het wat frisser te maken. Deze smaken vond ik uiteindelijk erg goed uitpakken in de boterkoek. Niet te overheersend, maar wel . Vergeet ook zeker niet om wat zout door het deeg te doen, dit brengt uiteindelijk alle smaken mooi naar voren. Snijd de koek overigens niet in te grote puntjes, het blijft immers een boterkoek.

boterkoek pistache amandel oranjebloesem abrikoos

Ik heb voor dit recept een speciale boterkoekvorm gebruikt. Deze had ik enige tijd geleden eens in een opwelling gekocht. Dus eigenlijk had ik mijzelf hier ook al mee gedwongen om een boterkoek te bakken. Zonder deze vorm kan je een boterkoek trouwens ook prima in een ronde bakvorm of springvorm bakken. Je hebt als je een springvorm gebruikt alleen dan wel kans dat er wat boter kan lekken.

Nog meer inspiratie nodig voor makkelijke bakrecepten? Probeer deze makkelijke baksels ook eens:

 

boterkoek pistache amandel oranjebloesem abrikoos

Boterkoek met abrikozen, pistache en oranjebloesem

Deze boterkoek is net even wat anders dan de traditionele variant. Door de abrikozen, pistache, amandelen, kardemom en oranjebloesem heeft het een Midden-Oosters tintje. Wat mij betreft een erg goede uitvoering van de boterkoek.
5 van 1 stem

Ingrediënten
  

  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 250 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 1 ei
  • 300 gram bloem
  • 60 gram gedroogde abrikozen (in kleine stukjes gesneden)
  • flinke snuf zout
  • sinaasappelrasp van ½-1 sinaasappel
  • 1 eetlepel oranjebloesemwater
  • ¼ theelepel kardemom
  • 20 gram amandelstiften (of grof gesneden amandelen)
  • 20 gram pistache (in stukjes gesneden)

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C, en vet een (boterkoek)vorm in.
  • Mix de suiker, het zout en de boter. Klop een ei in een apart kommetje los. Voeg ½-⅔ van het ei toe als de boter en suiker gemixt is. Bewaar de rest van het ei voor later. Mix door elkaar.
  • Voeg nu ook de overige ingrediënten, met uitzondering van de amandelstiften en de pistache, toe aan je mengsel. Meng dit allemaal goed door elkaar tot een samenhangend deeg.
  • Doe het deeg in de vorm en druk dit plat. Dit kan met je handen of met de achterkant van een lepel. Probeer de bovenkant goed plat te maken.
  • Bestrijk de bovenkant nu met het overgebleven ei. Je kan nu met je vork een ruitjesmotief maken. En verdeel nu ook de pistache en amandel over het deeg.
  • Bak de boterkoek in ongeveer 25 minuten goudbruin. Laat de boterkoek nu afkoelen.

Opmerkingen

Ik raad je aan om de koek niet in te grote stukken te snijden. Het is immers een boterkoek. Je kan de boterkoek prima enige tijd bewaren in een luchtdichte verpakking.

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept