Boterkoek met abrikozen, pistache en oranjebloesem
Deze boterkoek is net even wat anders dan de traditionele variant. Door de abrikozen, pistache, amandelen, kardemom en oranjebloesem heeft het een Midden-Oosters tintje. Wat mij betreft een erg goede uitvoering van de boterkoek.
60gramgedroogde abrikozen(in kleine stukjes gesneden)
flinke snuf zout
sinaasappelrasp van ½-1 sinaasappel
1eetlepeloranjebloesemwater
¼theelepelkardemom
20gramamandelstiften(of grof gesneden amandelen)
20grampistache(in stukjes gesneden)
Instructies
Verwarm de oven voor op 180 °C, en vet een (boterkoek)vorm in.
Mix de suiker, het zout en de boter. Klop een ei in een apart kommetje los. Voeg ½-⅔ van het ei toe als de boter en suiker gemixt is. Bewaar de rest van het ei voor later. Mix door elkaar.
Voeg nu ook de overige ingrediënten, met uitzondering van de amandelstiften en de pistache, toe aan je mengsel. Meng dit allemaal goed door elkaar tot een samenhangend deeg.
Doe het deeg in de vorm en druk dit plat. Dit kan met je handen of met de achterkant van een lepel. Probeer de bovenkant goed plat te maken.
Bestrijk de bovenkant nu met het overgebleven ei. Je kan nu met je vork een ruitjesmotief maken. En verdeel nu ook de pistache en amandel over het deeg.
Bak de boterkoek in ongeveer 25 minuten goudbruin. Laat de boterkoek nu afkoelen.
Opmerkingen
Ik raad je aan om de koek niet in te grote stukken te snijden. Het is immers een boterkoek. Je kan de boterkoek prima enige tijd bewaren in een luchtdichte verpakking.