ananas cake kokos venkelzaad gember
Plaatkoek en cake,  Taart en gebak

Cake met ananas, kokos en venkelzaad

Bij mooi weer past een lekker fris baksel. Deze ananascake is hier perfect voor. Hij is lekker zomers, en ook nog eens makkelijk te maken en snel klaar. Het is een zogeheten upside down cake. Je plaatst de ananas juist op de bodem, met het cakebeslag daarbovenop. De oven doet verder al het werk. Zo’n eenvoudige cake is ook ideaal voor de zomer. Dan heb je vaak niet altijd zin om te lang in een warme keuken te staan. Om toch iets lekkers op tafel te zetten is een cake vaak een goede oplossing.

ananas cake kokos venkelzaad gember

De ananas maakt dit gebak lekker fris en sappig. De venkelzaad, gember en kokos passen bovendien erg goed bij de ananas in deze cake. Waarom deze smaakcombinatie niet vaker voorkomt is mij een raadsel. Gegarandeerd dat ik vaker iets ga bakken met deze ingrediënten.

Ik heb er bij deze cake voor gekozen om de ananas lekker fris en sappig te houden, en dus niet te ver te karamelliseren. Na het bakken Je kan er ook voor kiezen om de ananas wat dunner te snijden, en wat langer te later karamelliseren. Of om de ananas van te voren, samen met wat bruine basterdsuiker, even in een koekenpan te bakken. Dan wordt de bovenkant van de cake mooi gebruind, en heb je eigenlijk hetzelfde effect als bij een tarte tatin. Denk bijvoorbeeld aan deze tarte tatin met sjalotjes.ananas cake kokos venkelzaad gember

Om de taart af te maken heb ik hem na het lossen uit het bakblik nog bestreken met gembersiroop. Ik heb de cake geserveerd met een dot gezoete, en beetje luchtig geklopte, Griekse yoghurt. Een perfect gebakje voor in de zomer. Maar natuurlijk ook lekker op andere momenten.

Ook deze cakes zijn erg lekker, en vrij makkelijk te maken:

ananas cake kokos venkelzaad gember

ananas cake kokos venkelzaad gember

Cake met ananas, kokos en venkelzaad

Deze cake is heerlijk zomers. De ananas is lichtelijk gekaramelliseerd, en maakt de cake lekker fris en fruitig. Met dit recept maak je een cake met een diameter van 18-22 cm.
5 van 1 stem

Ingrediënten
  

  • 400 gram ananas
  • 50 gram boter
  • 4 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 200 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 175 gram suiker
  • snuf zout
  • 3 eieren
  • 4 eetlepels (karne)melk (25 gram)
  • 190 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 50 gram kokosrasp
  • 3 theelepels venkelzaad
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • optioneel: limoenrasp van ½ limoen
  • optioneel: Griekse yoghurt om erbij te serveren

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C, en vet een ronde springvorm met een diameter van 18-22 cm in.
  • Snijd de ananas in stukjes, en zet even apart.
  • Doe 50 gram boter samen met de bruine basterdsuiker in een steelpannetje. Breng dit aan de kook, en laat 3-4 minuten doorkoken. Giet vervolgens op de bodem van de springvorm.
  • Verdeel nu de stukjes ananas over de bodem van de springvorm. Pas wel op met de hete karamel. Druk dit vrij strak in elkaar. De ananas zal namelijk in de oven nog wel iets slinken.
  • Doe deze ananas alvast even in de oven (niet langer dan 10 minuutjes), terwijl je het beslag voor de cake maakt.
  • Doe de overige boter, de suiker en een snuf zout in een beslagkom, en mix dit tot een romig geheel. Voeg vervolgens ook de eieren en de (karne)melk toe. Voeg desgewenst nu ook een beetje limoenrasp toe.
  • Meng de resterende ingrediënten in een kom. Voeg dit vervolgens toe aan het beslag in de andere beslagkom. Mix dit door elkaar totdat alles goed gemengd is.
  • Haal de springvorm nu voorzichtig uit de oven, en verdeel het cakebeslag hierover. Doe dit vervolgens circa 45-55 minuten in de oven. Wanneer je er een satéprikker schoon uit kan halen is de cake klaar.
  • Laat de cake even afkoelen, en stort deze vervolgens uit de vorm. Ga voorafgaand hieraan even met een mesje rond de randen van de springvorm zodat de cake niet blijft plakken.
  • Deze cake is heerlijk met een dot (gezoete) Griekse yoghurt.

Opmerkingen

Zorg er voor dat je de cake wel uit je bakvorm haalt als de cake nog wat warm is. Mocht je langer wachten dan kan het zijn dat de cake blijft plakken.

 

 

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept