speculaas koekjes cookies brownie schuddebuikjes sinterklaas chocolade
Chocolade,  Koekjes

Speculaas chocolade koekjes

Ik ben groot liefhebber van speculaas. Tijdens deze tijd van het jaar consumeer ik dan ook de nodige portie gebakken goederen met speculaas. Pepernoten, kruidnoten en gevuld speculaas zijn uiteraard de bekende producten. Juist nu vind ik het dan ook af en toe wel lekker om iets anders met speculaas te eten. Bijvoorbeeld deze chocoladekoekjes met speculaas.

Deze koekjes zijn in basis hetzelfde als mijn brownie cookies en chocolade cookies met butterscotch en koffie. Deze koekjes waren verrukkelijk, en het is dan ook logisch om hier meerdere varianten van te maken. Ze zijn knapperig aan de buitenkant, maar lekker zacht en klef aan de binnenkant. Ze doen mij altijd erg denken aan brownies. En dan zo’n brownie die nog lekker plakkerig aan de binnenkant is.speculaas koekjes cookies brownie schuddebuikjes sinterklaas chocolade

Vaak bak ik deze koekjes wanneer ik eiwitten over heb. In veel recepten, zoals bijvoorbeeld voor roomijs of banketbakkersroom, heb je alleen de eigelen nodig. Hierdoor heb ik vaak veel eiwitten over. En om hier elke keer macarons van te maken is ook vrij bewerkelijk. Je kan de overgebleven eiwitten invriezen, maar je kan ook gelijk een portie koekjes maken. Ik kies meestal voor de laatste optie. Dit soort koekjes bak ik daarom dus ook vaker. Elke keer maak ik er alleen net weer wat anders van.

Niet alleen zitten er speculaaskruiden in deze koekjes, maar er zitten ook schuddebuikjes door het deeg. Schuddebuikjes zijn eigenlijk kleine speculaasjes. Deze kan je op brood doen, maar zijn ook altijd ideaal om door koekjesdeeg te doen. Zo maak je koekjes snel geschikt voor Sinterklaas. Bovendien zitten er ook witte en pure chocolade chips in de koekjes. Hierdoor doet het ook een beetje aan chocoladekruidnoten denken.speculaas koekjes cookies brownie schuddebuikjes sinterklaas chocolade

Je zou denken dat deze koekjes heel erg zoet zijn door de grote hoeveelheid suiker die er in verhouding in zit. Dit valt eigenlijk best mee. De cacao zorgt voor een goede tegenhanger in dit recept, en maakt de koekjes, samen met het zeezout, minder zoet. Er zit bovendien geen boter of bloem in deze koekjes, waardoor ze niet te zwaar zijn.

Ook gek op speculaas, en wil je een keer wat anders dan de gebruikelijke sinterklaasrecepten? Probeer dan ook eens deze recepten:

speculaas koekjes cookies brownie schuddebuikjes sinterklaas chocolade

speculaas koekjes cookies brownie schuddebuikjes sinterklaas chocolade

Speculaas chocolade koekjes

Dit zijn heerlijke smeuïge chocoladekoekjes. Doordat er geen bloem in zit zijn ze lekker klef. En ze passen door de speculaas perfect bij deze periode van het jaar. En het is eens wat anders voor tijdens Sinterklaas. Met dit recept maak je ongeveer 12 koekjes.

Ingrediënten
  

  • 2 eiwitten op kamertemperatuur
  • ½ ei geklutst
  • 60 gram cacao
  • 200 gram poedersuiker
  • ½ eetlepel maizena
  • ½ theelepel zout
  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • 30 gram pure chocoladedruppels
  • 35 gram witte chocoladedruppels
  • 40 gram schuddebuikjes
  • extra grof zeezout

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C, en bekleed een bakplaat met bakpapier of een siliconen bakmat.
  • Doe de eiwitten samen met het halve ei in een beslagkom. Mix dit in circa 5 minuten tot een schuimige en luchtige massa.
  • Meng in een andere kom de poedersuiker, maizena, cacao, speculaaskruiden en het zout.
  • Meng vervolgens de inhoud van beide kommen door elkaar met een spatel. Je zal merken dat het geheel nu een beetje op browniebeslag lijkt.
  • Voeg tot slot ook de chocolade en schuddebuikjes toe. Meng dit door elkaar.
  • Verdeel met een eetlepel 12 hoopjes beslag over je bakplaat. Ik gebruik hierbij nog een tweede eetlepel om het beslag van de lepel te halen. Een ijsschep is ook erg handig.
  • Zorg ervoor dat je wat ruimte tussen de koekjes vrijlaat.
  • Bak de koekjes nu ongeveer 12-14 minuten. Je kan nu gelijk nog wat zeezout verdelen over de koekjes.
  • Trek het bakpapier of de bakmat van je bakplaat af, en laat nu afkoelen op een rooster. Wacht nog even met de koekjes van het bakpapier of de bakmat halen. Ze zijn nu nog vrij plakkerig. Laat verder afkoelen. Ze horen uiteindelijk wel nog lekker zacht aan de binnenkant te zijn.

Opmerkingen

Dit is een erg geschikt recept voor als je nog wat eiwitten over hebt. En ook nog eens heel makkelijk te maken.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept