Grensoverschrijdend beslag,  Koekjes

Peanut butter & jelly cookies

Op vakantie in Canada ontkwamen we er niet aan, pindakaas. Overal leek wel een pindakaas variant van te zijn. Van gebak, chocolade tot ontbijtgranen. Toen we daar waren moesten we hier ook maar aan meedoen. We wilden toch een beetje de lokale eetgewoonten verkennen. Tijdens een van de eerste ontbijtjes daar leek het mij dan ook een perfect moment om één van de grote klassiekers met pindakaas eens te proberen. Een peanut butter & jelly (ook wel P&J) sandwich. Dit is de inspiratiebron geweest voor deze cookies.

Ik had niet verwacht dat ik zo gecharmeerd zou zijn van de combinatie van pindakaas met jam. Maar ik begrijp helemaal dat dit een klassieke combinatie is. Ik vind pindakaas op zichzelf soms een beetje moeilijk weg te krijgen, maar met een frisse jam erbij is dit probleem geheel verdwenen. Tijdens onze vakantie in Canada hebben we verder pindakaas niet ontweken. De peanut butter cups van Reese, die je daar overal vindt in allerlei soorten, hebben wij bijvoorbeeld ook niet afgeslagen.

De Amerikaanse pindakaas is romiger dan de Nederlandse variant. Deze leent zich ook heel goed om mee te bakken. Tot voor kort hadden we thuis eigenlijk nooit pindakaas in huis. Nu hebben we standaard een pot Amerikaanse pindakaas staan. Heerlijk op brood, maar misschien nog wel lekkerder om mee te bakken.

Deze koekjes zijn heel makkelijk te maken. Het is vooral een kwestie van alle ingrediënten goed mengen, en even in de oven schuiven. Als de koekjes net uit de oven komen lijken ze mogelijk nog niet helemaal gaar. Dit hoort zo, ze garen nog een beetje na als ze afkoelen. De koekjes zijn erg lekker met een glaasje koude melk.

Ik heb altijd wel wat zelfgebakken koekjes in huis. Iedere keer maak ik weer wat anders. Op zoek naar meer inspiratie? Probeer eens deze chocolade tahini koekjes, of bokkenpootjes met speculaas. Wil je in Amerikaanse sferen blijven, dan zijn ook deze magic cookie bars aan te raden.

Peanut butter & jelly cookies

De klassieke combinatie van pindakaas met jam is verrukkelijk. Deze koekjes zijn daarom binnen de kortste keren verdwenen. Met dit recept bak je ongeveer 25 koekjes.

Ingrediënten
  

  • 110 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 90 gram suiker
  • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
  • snuf zout
  • 220 gram pindakaas (ik gebruik hiervoor Amerikaanse pindakaas van het merk Jif)
  • 40 gram (grof gesneden) pinda's (optioneel)
  • 1 ei
  • 1 theelepel vanille extract
  • 180 gram bloem
  • ¾ theelepel bakpoeder
  • (aardbeien)jam

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Leg een bakplaat, bekleed met bakpapier of een siliconen bakmat, klaar.
  • Doe de boter en de suikers in een kom. Voeg ook het zout toe. Mix door tot een romig geheel.
  • Voeg nu de pindakaas, en indien gewenst de stukjes pinda, toe aan de kom. Meng dit goed door elkaar.
  • Vervolgens voeg je ook het ei en het vanille extract toe. Meng vervolgens ook goed door elkaar.
  • Doe de bloem en bakpoeder in een aparte kom, en meng dit goed door elkaar. Voeg hierna dit bloemmengsel toe aan de rest. Meng alles nog een keer goed door elkaar totdat je een samenhangend deeg hebt.
  • Rol balletjes van het deeg, en leg deze op de bakplaat. Druk de balletjes plat, en maak met de achterkant van een pollepel, je duim of een klein lepeltje kuiltjes in de koekjes.
  • Bak de koekjes circa 10 minuten. Ze zullen nog niet helemaal gaar lijken als je ze uit de oven haalt, maar ze garen nog iets na op de bakplaat. Haal de koekjes na 5 minuten van de bakplaat, en laat op een rooster afkoelen.
  • Als de koekjes helemaal afgekoeld zijn schep je met een lepeltje wat jam in de kuiltjes van de koekjes. Strooi er desgewenst nog wat grof gesneden pinda's overheen.

Opmerkingen

Ik gebruik voor deze koekjes Amerikaanse pindakaas. Deze is extra romig, en zou ik dan ook zeker aanraden. Zowel de variant met als zonder stukjes is geschikt voor deze koekjes. Zelf heb ik pindakaas zonder stukjes gebruikt. Wel heb ik nog wat grof gesneden pinda's door het deeg gedaan.
Deze koekjes zijn trouwens erg lekker met een koud glaasje melk.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept