Ga terug

Peanut butter & jelly cookies

De klassieke combinatie van pindakaas met jam is verrukkelijk. Deze koekjes zijn daarom binnen de kortste keren verdwenen. Met dit recept bak je ongeveer 25 koekjes.

Ingrediënten
  

  • 110 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 90 gram suiker
  • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
  • snuf zout
  • 220 gram pindakaas (ik gebruik hiervoor Amerikaanse pindakaas van het merk Jif)
  • 40 gram (grof gesneden) pinda's (optioneel)
  • 1 ei
  • 1 theelepel vanille extract
  • 180 gram bloem
  • ¾ theelepel bakpoeder
  • (aardbeien)jam

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Leg een bakplaat, bekleed met bakpapier of een siliconen bakmat, klaar.
  • Doe de boter en de suikers in een kom. Voeg ook het zout toe. Mix door tot een romig geheel.
  • Voeg nu de pindakaas, en indien gewenst de stukjes pinda, toe aan de kom. Meng dit goed door elkaar.
  • Vervolgens voeg je ook het ei en het vanille extract toe. Meng vervolgens ook goed door elkaar.
  • Doe de bloem en bakpoeder in een aparte kom, en meng dit goed door elkaar. Voeg hierna dit bloemmengsel toe aan de rest. Meng alles nog een keer goed door elkaar totdat je een samenhangend deeg hebt.
  • Rol balletjes van het deeg, en leg deze op de bakplaat. Druk de balletjes plat, en maak met de achterkant van een pollepel, je duim of een klein lepeltje kuiltjes in de koekjes.
  • Bak de koekjes circa 10 minuten. Ze zullen nog niet helemaal gaar lijken als je ze uit de oven haalt, maar ze garen nog iets na op de bakplaat. Haal de koekjes na 5 minuten van de bakplaat, en laat op een rooster afkoelen.
  • Als de koekjes helemaal afgekoeld zijn schep je met een lepeltje wat jam in de kuiltjes van de koekjes. Strooi er desgewenst nog wat grof gesneden pinda's overheen.

Opmerkingen

Ik gebruik voor deze koekjes Amerikaanse pindakaas. Deze is extra romig, en zou ik dan ook zeker aanraden. Zowel de variant met als zonder stukjes is geschikt voor deze koekjes. Zelf heb ik pindakaas zonder stukjes gebruikt. Wel heb ik nog wat grof gesneden pinda's door het deeg gedaan.
Deze koekjes zijn trouwens erg lekker met een koud glaasje melk.