nougat italiaans torrone pistache amandel noten cranberry speculaas
Grensoverschrijdend beslag,  Koekjes

Nougat met speculaas en cranberry

Er zijn veel verschillende soorten nougat. Maar de soort waar ik denk ik toch het meest gek op ben is de zachte Italiaanse variant rijkgevuld met noten. Deze wordt ook wel torrone genoemd. Heerlijk om zo’n stukje nougat bij een kopje koffie of thee te eten.

Nougat is bovendien best makkelijk om zelf te maken. En het verschil met nougat uit de supermarkt is enorm. Zelfgemaakt is vele malen lekkerder. En je kan ook nog eens zelf kiezen wat je er allemaal in stopt. Ik heb er deze keer onder andere pistache, amandel, schuddebuikjes, gekonfijte sinaasappelschil en cranberry’s in gedaan. Het was onwijs lekker.

nougat italiaans torrone pistache amandel noten cranberry

De dag nadat ik deze nougat had gemaakt hadden wij een afspraak in het asiel staan om een poes uit te zoeken. Hier werd duidelijk dat liefde op het eerste gezicht toch wel bestaat. Gelijk hadden wij een leuk beestje mee naar huis genomen. In het asiel hadden ze haar Julia genoemd. Deze naam vonden we niet echt bij haar passen. Wij hebben haar, geïnspireerd op dit recept, Noga genoemd. Ze is helemaal thuis bij ons, en helpt mij (zoals je ook op de foto ziet) af en toe met het uitschrijven van recepten. En dat is soms best vermoeiend.

noga nougat poes recepten

Voor dit recept raad ik je overigens wel aan om eerst de noten te roosteren. Dit geeft extra veel smaak. Daarnaast is het eetbaar papier toch echt onmisbaar in dit recept. Dit zorgt ervoor dat je er blokjes van kan maken, en dat het goed zijn vorm houdt. Gebruik je dit niet dan heb je een plakkerig geheel. Het zal ongetwijfeld lekker zijn, maar doordat het zo kleverig en zacht is kan je dit niet goed in stukken verdelen. Het eetbaar papier kan je makkelijk online bestellen.

Het is ook leuk om deze nougat (deels) cadeau te geven. Rol het dan op in een bakpapiertje, en doe om de uiteinden hiervan een leuk strikje.

Zoek je nog meer lekkernijen voor bij een kopje koffie of thee? Probeer dan ook eens deze kokosbonbons, bonbons met kastanjes en hazelnoten, halva of fudge.

nougat italiaans torrone pistache amandel noten cranberry sinaasappel

nougat italiaans torrone pistache amandel noten cranberry speculaas

Italiaanse nougat met speculaas en cranberry

Deze Italiaanse nougat is rijkgevuld met pistache, amandelen, schuddebuikjes en cranberry's. Met dit recept maak je een lekker voorraadje. Ook leuk om weg te geven.
5 van 1 stem

Ingrediënten
  

  • 2 eiwitten *
  • 100 gram suiker
  • 100 gram honing
  • 200 gram amandelen (geroosterd)
  • 120 gram pistache (geroosterd)
  • 80 gram cranberry's
  • 40 gram gekonfijte sinaasappelschil (in kleine stukjes gesneden)
  • 50 gram schuddebuikjes
  • 1 theelepel vanille extract
  • snuf zout
  • 2 vellen eetpapier van 20x20 cm

Instructies
 

  • Bekleed een bakblik van 20x20 cm met plasticfolie. De onderkant en zijkanten moeten volledig bekleed zijn. Leg één vel eetpapier op de bodem van het bakblik.
  • Snijd de noten grof. En zet alle ingrediënten verder klaar.
  • Klop de eiwitten samen met een snuf zout stijf. Je moet nu zachte pieken kunnen vormen. Het meest handig is om hiervoor een keukenmachine te gebruiken.
  • Verwarm nu de suiker en honing in een steelpannetje. Verwarm tot ongeveer 150 °C. Wil je hardere nougat? Dan kan je het nog een paar graden verder verwarmen.
  • Zet je keukenmachine/mixer weer aan op lage snelheid. Voeg de suikersiroop langzaam in een dunne straal toe aan de eiwitten. Verhoog de snelheid weer als de suikersiroop helemaal is toegevoegd. Wanneer alles goed is gemengd, en het mengsel glanzend wit eruit ziet, stop je met mixen. Het mengsel houdt nu in enige mate zijn vorm.
  • Spatel nu de overige ingrediënten door de nougat. Stort het geheel vervolgens in je bakblik. Leg het tweede stuk eetpapier hier bovenop.
  • Laat nu zeker een aantal uur (of nog liever een dag) afkoelen en opstijven. De nougat hoeft niet in de koelkast. Snijd vervolgens in stukjes.

Opmerkingen

* Gooi de eidooiers overigens niet weg. Deze kan je nog prima in een ander recept verwerken. Wat dacht je bijvoorbeeld van ijs met bruine basterdsuiker en kaneel, (passievruchten)curd of zelfgemaakte banketbakkersroom?
Het eetbaar papier (ouwelpapier) kan je gemakkelijk online bestellen. Ik heb dit papier ook gebruikt voor deze kokosmakronen.

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept