Nanaimo bars
Op vakantie in Canada hebben wij deze bars leren kennen, de Nanaimo bars. Deze zijn vernoemd naar het Canadese plaatsje Nanaimo, wat op Vancouver Island ligt. Dit eiland is prachtig, en wouden we tijdens onze vakantie zeker niet overslaan. Het plaatsje Nanaimo hebben we ook bezocht. Dit was alleen niet erg bijzonder. De natuur op dit eiland vond ik vele malen interessanter dan de dorpen en stadjes. Niet alleen kan je hier beren vinden, maar ook zwemmen er vele walvissen en orka’s in de wateren rond dit eiland.
Naast de natuur was het natuurlijk wel belangrijk om ook de lokale delicatessen te testen. De eerste keer dat we Nanaimo bars aten was al op de boot naar het eiland. En dit was zeker niet de laatste keer. Ze waren heerlijk! Niet verrassend dat je deze bars dan ook niet alleen op dit eiland kan vinden.
De Nanaimo bar bestaat uit een drietal verrukkelijke laagjes. Dit is zo’n type gebak die iedereen wel lust. Een koekbodem met kokos, een romige custardlaag en een laag van chocolade. Daar kan sowieso weinig aan misgaan. In de koekbodem kan je ook naar wens wat noten toevoegen. Ik heb in dit geval walnoten en amandelen toegevoegd.
Nanaimo bars hoeft je overigens helemaal niet te bakken. Je moet alleen wel even geduld hebben om alle laagjes op te bouwen. Voordat je de chocolade erop doet moeten de lagen daaronder namelijk goed koud zijn. Ik vind de Nanaimo bars trouwens het lekkerst als je goed gekoeld zijn. Dan is de custardlaag lekker koel.
Ook deze Amerikaanse/Canadese recepten kan ik je zeker aanraden:
- Carrot cake met pastinaak en cranberry’s
- Maple pecan cookies
- Cinnamon rolls
- Peanut butter & jelly cookies
Nanaimo bars
Ingrediënten
Koekbodem
- 110 gram boter
- 40 gram suiker
- 30 gram cacaopoeder
- 1 ei (losgeklopt)
- snuf zout
- 175 gram digestive koekjes
- 40 gram walnoten* (grof gesneden)
- 40 gram amandelen* (grof gesneden)
- 80 gram kokosrasp
Custardlaag
- 110 gram boter (op kamertemperatuur)
- 3 eetlepels slagroom
- 3 eetlepels custardpoeder
- 200 gram poedersuiker
Chocoladelaag
- 120 gram (pure) chocolade
- 2 eetlepels boter (op kamertemperatuur)
Instructies
- Vet een bakblik van 20x20 cm in met een beetje boter, of bekleed deze met bakpapier.
Koekbodem
- Doe de boter in een steelpannetje, en smelt dit. Haal dit nu van het vuur en meng de cacao, suiker en zout er met een garde doorheen. Mix dit tot een egale massa. Voeg nu ook het ei toe, en mix dit goed door elkaar.
- Doe het pannetje weer op het vuur. Laat dit mengsel wat indikken. Zorg ervoor dat je continu roert. Wanneer het wat indikt haal je het van het vuur.
- Doe nu ook de koekkruimels, de noten en de kokosrasp erdoor. Roer door totdat het geheel goed gemengd is.
- Stort deze massa nu in je bakblik, en laat dit in de koelkast afkoelen. Ik zou zeker een uurtje wachten.
Custardlaag
- Doe alle ingrediënten voor de custardlaag in een kom. Meng dit alles met een mixer tot een egale massa. Mix totdat het geheel glad en luchtig is.
- Verdeel de custardlaag nu over de koekbodem, en zet dit weer in de koelkast. Ook nu zou ik een uurtje wachten.
Chocoladelaag
- Doe de chocolade en boter in een hittebestendige kom. Smelt de chocolade door deze kom boven een pannetje kokend water te houden.
- Verdeel de chocoladelaag nu over het bakblik. Verdeel het met de achterkant van een lepel.
- Doe het bakblik nu wederom in de koelkast zodat de chocolade stolt. Wanneer het geheel afgekoeld is kan je het in stukken snijden.
One Comment
Maza
Nog nooit van gehoord, ga ik zeker proberen te maken. Leuk ook dat het verhaal een vakantieachtergrond heeft