Halva pistache fudge sesam tahini
Grensoverschrijdend beslag,  Koekjes

Halva

Er stond in mijn koelkast nog een pot tahini die voortdurend mijn aandacht trok. Ik had laatst behoorlijk wat tahini ingeslagen. Ik vind dit een heerlijk ingrediënt. Deze sesampasta is romig, nootachtig en ook een beetje bitter. Hierdoor is het ook een erg interessant ingrediënt om mee te bakken. In het Midden-Oosten wordt tahini overigens volop gebruikt.

Deels heb ik de tahini al gebruikt bij het bakken. Ik had hier laatst koekjes en whoopie pies mee gemaakt, maar de bodem van de pot was hierna nog niet in zicht. Nu zou ik er uiteraard hummus van kunnen maken, maar ik vind het leuker om er iets nieuws mee te doen.

Vandaar dat ik bedacht om halva te maken. Halva is een lekkernij die veel gegeten wordt in Arabische landen. Het lijkt een beetje op fudge, maar is kruimeliger. En kent daarnaast ook meer smaak. Het is niet uitsluitend zoet, maar heeft ook iets zoutigs. Tahini vormt over het algemeen de basis voor halva.

Halva pistache fudge sesam tahini chocolade

Het is bovendien niet ingewikkeld te maken. En je kan als snack eten, maar je kan het ook verwerken in een ander baksel. Of je kan het bijvoorbeeld verkruimelen over een toetje. Het snoept in ieder geval makkelijk weg. Zeker als je er nog wat noten, chocolade en/of gedroogd fruit doorheen doet. Ik heb deze keer gekozen voor pistache, pure chocolade en kardemom. Ook heb ik er wat vanille extract doorheen gedaan. Oranjebloesemwater of rozenwater lijkt me overigens ook heerlijk.

 

Halva pistache fudge sesam tahini

Halva

Halva doet een beetje denken aan een kruimelige variant van fudge. Het heeft alleen meer smaak, en is iets minder zoet. Dit komt doordat halva gemaakt wordt van tahini, ofwel sesampasta. Hierdoor is het lekker nootachtig, en is het naast zoet zelfs ook een beetje zout. Ik heb met dit recept een blok van ongeveer 15x20 cm gemaakt. Voor dit recept heb je een suikerthermometer nodig.

Ingrediënten
  

  • 190 gram tahini
  • 150 gram suiker
  • 40 ml water
  • ½ theelepel vanille-extract
  • ¼ theelepel kardemom
  • snufje zout
  • 65 gram pistache
  • kleine stukjes (pure) chocolade (hoeveelheid naar smaak)

Instructies
 

  • Bekleed een bakje of blik met een formaat van circa 15x20cm met bakpapier. Zorg ervoor dat het bakpapier aan twee zijden over de vorm heen steekt. Op deze manier kan je de halva als deze klaar is makkelijk uit de vorm tillen.
  • Doe de tahini, vanille, kardemom en zout in een kom, en roer dit even goed door elkaar.
  • Doe het water en de suiker in een steelpannetje. Breng dit rustig aan de kook, en kook door tot het een temperatuur van 121 °C graden heeft bereikt. Hiervoor zul je een suikerthermometer moeten gebruiken. Haal het steelpannetje dan van het vuur.
  • Voeg nu de suikersiroop - al roerend - rustig toe aan de tahini. Voeg nu ook de pistache en chocolade toe. Roer door tot alles goed gemengd is.
  • Stort dit mengsel nu in je bakje of blik. Druk het met een spatel enigszins plat.
  • Laat de halva even afkoelen, en stop het vervolgens afgedekt in de koelkast. Nu moet je het zeker 2 uur laten opstijven.
  • Als het klaar is kan je de halva uit je vorm halen, en in stukjes snijden. Het is vrij kruimelig qua structuur, dus erg strakke stukjes worden het niet.

Opmerkingen

Halva kan je heel goed bewaren. Ik heb het een paar weken in een afgesloten bakje in de koelkast bewaard.
Je kan de halva zo snacken, maar je kan het ook ergens doorheen doen. Bijvoorbeeld door de yoghurt. Of gooi eens wat stukjes halva door een cakebeslag.
Je kan heel goed variëren met dit recept. Doe er bijvoorbeeld eens een andere soort noten of chocolade doorheen, of voeg wat gedroogd fruit toe.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept