kattentongen langues de chat frambozen chocolade
Koekjes

Frambozen kattentongen

De inspiratie voor deze koekjes komt bij ons geliefd huisdiertje, Noga, vandaan. Kattentongen, of ook wel langues de chat genoemd in Frankrijk, zijn eigenlijk hele eenvoudige en lekkere koekjes. Het klassieke koekje is op smaak gebracht met vanille. De naam van het koekje is te danken aan de vorm. Het leek mij daarom ook wel passend om de koekjes roze te maken. In dit geval heb ik naast vanille nog wat gevriesdroogde frambozenpoeder toegevoegd.

Ik vind zulke koekjes altijd erg lekker om bij een toetje te eten. Het is namelijk een koekje wat je uitermate goed in wat slagroom of mousse kunt dippen. Zelf had ik ze gegeten bij een Irish Coffee. Maar ook los zijn ze erg lekker. De koekjes die ik los had gegeten had ik nog wel in chocolade gedipt.

framboos kattentongen koekjes chocolade

Zorg ervoor dat je genoeg ruimte tussen je koekjes laat tijdens het bakken. Ze lopen namelijk behoorlijk uit. Je hoeft ze trouwens maar vrij kort te bakken. Als je ze langer bakt dan karamelliseert de suiker verder, en wordt het koekje harder. Dit is ook lekker, maar dan is het wel ineens een heel ander koekje.

Je gebruikt voor dit recept alleen het eiwit van het ei. Gooi de eierdooier alleen zeker niet weg. Je kan hier bijvoorbeeld ook een crèmevulling maken voor tussen twee kattentongen. Dan krijg je een soort crème doublies. Of maak hier banketbakkersroom, roomijs of curd van.

De combinatie van frambozen en chocolade vind ik trouwens altijd goed. Denk ook aan deze bolgebakjes of deze chocoladetaart met frambozen.

frambozen kattentongen chocolade koekje

kattentongen langues de chat frambozen chocolade

Frambozen kattentongen

Kattentongen, of langues de chat, zijn klassieke koekjes. Het leek mij wel toepasselijk om deze tongetjes roze te maken. Naast vanille bevatten deze koekjes dan ook gevriesdroogde frambozen. Om het helemaal een traktatie te maken kun je ze ook nog eens in chocolade dippen.

Ingrediënten
  

  • 2 eiwitten
  • 75 gram poedersuiker
  • 75 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 75 gram bloem
  • ½ theelepel zout
  • ½ theelepel vanille extract
  • 1-2 theelepels gevriesdroogde frambozenpoeder (naar smaak)
  • optioneel: 100 gram (pure) chocolade
  • optioneel: gevriesdroogde frambozen (in stukjes gebroken)

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C, en bekleed een bakplaat met bakpapier of een siliconen bakmat.
  • Klop de boter samen met de poedersuiker tot een romig geheel. Doe de eiwitten er nu ook bij. Mix dit door totdat je een luchtig mengsel hebt.
  • Doe de bloem er geleidelijk bij. Voeg nu ook de zout, vanille en frambozenpoeder toe. Mix totdat dit goed gemengd is.
  • Doe dit mengsel nu in een spuitzak met een rond spuitmondje (van ongeveer 1 cm). Spuit staafjes van ongeveer 6 cm. Laat voldoende ruimte tussen de koekjes. Ze lopen namelijk behoorlijk uit.
  • Bak de koekjes in ongeveer 10 minuten gaar. Als de zijkanten bruin worden dan zijn ze klaar. Het midden van het koekje hoort nog wat bleekjes te zijn. Laat op een rooster volledig afkoelen.
  • Je kan ze nu opeten, of je kan ervoor kiezen om ze nog te dippen in (pure) chocolade. Tempereer hiervoor de chocolade. Ik gebruik hiervoor doorgaans de magnetron. De chocolade stop je hiertoe in een magnetronbestendige kom. Vervolgens doe je de chocolade iedere keer 20 seconden in de magnetron op vol vermogen. Om de 20 seconden roer je de chocolade door. Doe dit ook wanneer je nog weinig ziet gebeuren met de chocolade. Op een gegeven moment zie je dat de chocolade gaat smelter. Roer de chocolade nu om de 10 seconden om. Wanneer bijna alle chocolade gesmolten is, maar nog niet alles, hou je op. Nu roer je alles goed door elkaar totdat alle chocolade uiteindelijk gesmolten is. Je chocolade is nu getempereerd. Leg een (koude) bakplaat, bekleed met bakpapier, klaar.
  • Dip vervolgens het uiteinde van de koekjes de in de chocolade. Leg de koekjes vervolgens op een stuk bakpapier, en laat de chocolade uitharden.

Opmerkingen

Als je het frambozenpoeder weglaat heb je eigenlijk het traditionele recept te pakken. Dus mocht dit je niet erg aanspreken dan kun je dit gerust weglaten.
 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept