Earl grey en grapefruit shortbread
Earl grey is een zwarte thee die op smaak is gebracht met bergamot. Bergamot is een soort citrusvrucht. Hierdoor heeft deze thee dan ook een mooie citrussmaak. Een smaak waar ik graag mee bak. Een kopje earl grey thee met een grapefruit is bovendien geen gekke combinatie. Het leek mij dat dit dan ook prima in een koekje samen zou kunnen komen. Deze keer is dat een shortbread koekje geworden.
Shortbread is een ietwat kruimelig zandkoekje wat van oorsprong uit Schotland komt. Hier zit de nodige boter in, waardoor het koekje als het ware in je mond smelt als je het opeet. Ik wordt altijd erg blij van dit soort koekjes. Doordat het een vrij neutraal koekje is komen de smaken die je eraan toevoegt juist heel goed naar voren. Earl grey is een theesmaak die ik zelf eigenlijk zelden drink. Andere smaken hebben toch echt mijn voorkeur. Earl grey in combinatie met grapefruit bleek voor dit koekje wel een erg goede uitvinding. Een lekker fris koekje waar je moeilijk maar één van pakt.
Een groot voordeel van shortbread koekjes is dat ze heel makkelijk te maken zijn, en dat je slechts weinig ingrediënten nodig hebt. Het is een kwestie van alle ingrediënten mengen, en dit door elkaar kneden. Vervolgens maak je hier een rol van, en stop je deze even in de koelkast. Je kan hierna de rol in plakjes snijden, of het weer even uitrollen en hier koekjes uitsteken. Even in de oven, en je koekje is klaar. Lekker eenvoudig, maar niet minder lekker.
Nog meer inspiratie nodig voor koekjes? Probeer ook eens deze peanut butter & jelly cookies, bokkenpootjes of tahini chocoladekoekjes.
Earl grey grapefruit shortbread
Ingrediënten
- 70 gram poedersuiker
- 220 gram boter
- 260 gram bloem
- 2 eetlepels earl grey thee (dit zijn circa 2 theezakjes)
- rasp van ½-1 grapefruit (naar smaak)
- ¼ theelepel zout
Instructies
- Doe de suiker, bloem en zout in een grote beslagkom. Snijd de koude boter in blokjes, en voeg deze ook toe.
- Voeg ook de thee en de grapefruitrasp toe aan het mengsel.
- Kneed alles door totdat je een samenhangend deeg hebt. Vorm hier nu een langwerpige rol van, en wikkel deze in vershoudfolie. Laat dit nu zeker een uurtje in de koelkast staan. De boter moet weer helemaal hard worden.
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier of een siliconen bakmat.
- Haal het deeg uit de koelkast, en snijd de rol in plakjes van ongeveer 0,5-1 cm dik. Leg deze op je bakplaat. Als alternatief kan je het deeg ook even kort uitrollen, en hier koekjes uitsteken. Zorg wel dat je dit vrij snel doet, want het deeg moet koud blijven. Mocht je hier toch iets langer over doen, dan kun je de koekjes voor het bakken ook kort nog even in de vriezer stoppen.
- Bak de koekjes in circa 12-15 minuten gaar. Ze horen vrij bleek te blijven. Als het goed is beginnen alleen de randjes een beetje bruin te kleuren.