Ga terug
shortbread earl grey grapefruit koekjes

Earl grey grapefruit shortbread

Dit is een heerlijk boterig koekje met earl grey en grapefruit. Makkelijk te maken, en ook makkelijk om op te eten.

Ingrediënten
  

  • 70 gram poedersuiker
  • 220 gram boter
  • 260 gram bloem
  • 2 eetlepels earl grey thee (dit zijn circa 2 theezakjes)
  • rasp van ½-1 grapefruit (naar smaak)
  • ¼ theelepel zout

Instructies
 

  • Doe de suiker, bloem en zout in een grote beslagkom. Snijd de koude boter in blokjes, en voeg deze ook toe.
  • Voeg ook de thee en de grapefruitrasp toe aan het mengsel.
  • Kneed alles door totdat je een samenhangend deeg hebt. Vorm hier nu een langwerpige rol van, en wikkel deze in vershoudfolie. Laat dit nu zeker een uurtje in de koelkast staan. De boter moet weer helemaal hard worden.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier of een siliconen bakmat.
  • Haal het deeg uit de koelkast, en snijd de rol in plakjes van ongeveer 0,5-1 cm dik. Leg deze op je bakplaat. Als alternatief kan je het deeg ook even kort uitrollen, en hier koekjes uitsteken. Zorg wel dat je dit vrij snel doet, want het deeg moet koud blijven. Mocht je hier toch iets langer over doen, dan kun je de koekjes voor het bakken ook kort nog even in de vriezer stoppen.
  • Bak de koekjes in circa 12-15 minuten gaar. Ze horen vrij bleek te blijven. Als het goed is beginnen alleen de randjes een beetje bruin te kleuren.

Opmerkingen

Dit is een goed basisrecept voor shortbread. Je kan dit recept ook naar smaak aanpassen, en net wat andere smaken toepassen dan earl grey en grapefruit.
Wil je liever meer of minder koekjes? Je kunt de hoeveelheden van dit recept gerust aanpassen. Met dit recept bakte ik zelf ongeveer 20-30 koekjes.