
Chocolade tahini whoopie koekjes
Enige tijd geleden heb ik heerlijke tahini chocolade koekjes gemaakt. Deze koekjes waren verslavend lekker. Ze waren vol van smaak, lekker romig en nootachtig. En heerlijk zacht van binnen. Ik dacht dat deze koekjes al perfect waren. En dat is in principe ook zo. Totdat ik bedacht om hier whoopie pies van te maken. De uitspraak ‘less is more’ blijkt hierdoor gewoon niet te kloppen.
Een whoopie pie, of sandwich cookie, bestaat uit twee koekjes met daartussen een romige crème. Dit is een Amerikaanse uitvinding. Logisch, want in Amerika weten ze wel hoe je een baksel nog net wat imposanter maakt. In dit geval is de crème op basis van tahini, boter, roomkaas en poedersuiker. De crème is niet erg zoet, maar lekker romig en nootachtig. Dit versterkt de smaak van de tahini in de chocoladekoekjes.
Gezond? Nee, chocoladekoekjes vullen met een romige crème zullen geen hoge Nutri-Score kennen. Het is dan ook een Amerikaans concept. Maar geloof me, deze koekjes zijn zeker de moeite waard. Een bijkomend voordeel, ze zijn zo op. Dus je hoeft je niet lang schuldig te voelen😉

Tahini chocolade whoopies
Ingrediënten
Koekjes
- 110 gram boter op kamertemperatuur
- 100 gram suiker
- 100 gram bruine basterdsuiker
- 1 ei
- 70 gram tahini
- 1 theelepel vanille extract
- 30 gram cacao
- 175 gram bloem
- ½ theelepel baking soda
- ½ theelepel bakpoeder
- 75 gram pure chocolade chocoladedruppels of in stukjes gehakt
- snuf zout naar smaak
- 30 gram sesam
- 60 gram cranberry's (indien gewenst)
Roomvulling
- 110 gram boter
- 90 gram tahini
- 60 gram poedersuiker
- 60 gram roomkaas
Instructies
Koekjes
- Doe de bruine basterdsuiker, suiker en boter in een beslagkom en mix tot een romig geheel.
- Voeg nu het ei, de tahini en het vanille extract toe. Meng door elkaar.
- Vervolgens voeg je ook de bloem, de cacao, de baking soda en het bakpoeder toe. Roer het allemaal goed door elkaar.
- Nu kan je ook de pure chocolade en het zout toevoegen. Voeg de cranberry's nu ook toe als je deze gebruikt. Meng alles door elkaar.
- Dek je beslagkom af, en zet 2 uurtjes in de koelkast. Of maak het deeg al de avond van tevoren, en laat het een nachtje in de koelkast staan.
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier, of gebruik een siliconen bakmat. Doe de sesam op een schoteltje of in een kommetje.
- Haal nu je deeg uit de koelkast. Maak kleine balletjes van je deeg, en rol de bovenkant van het bolletje door de sesam. Leg vervolgens op de bakplaat. Zorg dat er enige ruimte tussen de bolletjes zit.
- Bak de koekjes nu ongeveer 12 minuten. Ze lijken nu nog vrij zacht te zijn, maar ze zullen uit de oven nog verder garen. Bak de koekjes zeker niet te lang, anders zijn de koekjes niet meer lekker zacht van binnen.
- Laat de koekjes afkoelen op een rooster.
Roomvulling
- Mix de boter romig. Voeg nu ook de boter, poedersuiker en tahini toe. Mix het geheel door totdat je een romig geheel hebt.
- Doe de roomvulling in een spuitzak.
Afwerking
- Spuit de roomvulling op de onderkant van een koekje, en druk hier een tweede koekje bovenop.
- Stop de koekjes even in de koelkast voordat je deze serveert. De roomvulling zal dan weer wat vaster worden.