Chocolade cookies met butterscotch en koffie
Ik denk dat ik iedere dag wel chocolade eet. Het liefst dan lekkere pure chocolade. Of in de vorm van een koekje. Deze chocoladekoekjes zijn een ideaal om de nodige dagelijkse dosis chocolade binnen te krijgen.
Deze koekjes zijn in basis hetzelfde als mijn brownie cookies. Deze koekjes waren verrukkelijk, en het is dan ook logisch om hier nog een keertje een variant van te maken. Ze zijn knapperig aan de buitenkant, maar lekker zacht en klef aan de binnenkant. Ze doen mij altijd erg denken aan brownies. En dan zo’n brownie die nog lekker plakkerig aan de binnenkant is.
Vaak bak ik deze koekjes wanneer ik eiwitten over heb. In veel recepten, zoals bijvoorbeeld voor roomijs of banketbakkersroom, heb je alleen de eigelen nodig. Hierdoor heb ik vaak veel eiwitten over. Toevallig had ik nu net een portie banketbakkersroom gemaakt. Je kan de overgebleven eiwitten invriezen, maar je kan ook gelijk een portie koekjes maken. Ik kies meestal voor de laatste optie. Dit soort koekjes bak ik daarom dus ook vaker. Elke keer maak ik er alleen net weer wat anders van.
Deze keer heb ik butterscotch en koffie toegevoegd. Uiteraard zijn dit smaken die erg goed samengaan met chocolade. Ik had deze koekjes als cadeautje meegenomen voor een vriendin van mij. Ze vielen bij haar erg goed in de smaak! Zelf vind ik dit ook één van de lekkerste koekjes. Erg fijn dat dit ook door anderen wordt bevestigd.
Je zou denken dat deze koekjes heel erg zoet zijn door de grote hoeveelheid suiker die er in verhouding in zit. Dit valt eigenlijk best mee. De cacao en koffie zorgt voor een goede tegenhanger in dit recept, en maakt de koekjes, samen met het zeezout, minder zoet. Er zit bovendien geen boter of bloem in deze koekjes, waardoor ze niet te zwaar zijn. Ik heb ook nog butterscotch chips toegevoegd. Mocht je deze niet kunnen vinden, dan kun je dit ook weglaten of juist iets van karamel of fudge toevoegen. Of het vervangen door bijvoorbeeld een nootje.
Wil je graag ook nog een andere soort koekjes in huis hebben? Probeer dan eens een van deze koekjes:
Chocolade cookies met butterscotch en koffie
Ingrediënten
- 2 eiwitten op kamertemperatuur
- ½ ei geklutst
- 60 gram cacao
- 200 gram poedersuiker
- ½ eetlepel maizena
- ½ theelepel zout
- 35 gram pure chocoladedruppels
- 60 gram butterscotch chips *
- ½ eetlepel gemalen koffie
- extra grof zeezout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 °C, en bekleed een bakplaat met bakpapier of een siliconen bakmat.
- Doe de eiwitten samen met het halve ei in een beslagkom. Mix dit in circa 5 minuten tot een schuimige en luchtige massa.
- Meng in een andere kom de poedersuiker, maizena, cacao, gemalen koffie en het zout.
- Meng vervolgens de inhoud van beide kommen door elkaar met een spatel. Je zal merken dat het geheel nu een beetje op browniebeslag lijkt.
- Voeg tot slot ook de chocolade en butterscotch toe. Meng dit door elkaar.
- Verdeel met een eetlepel 12 hoopjes beslag over je bakplaat. Ik gebruik hierbij nog een tweede eetlepel om het beslag van de lepel te halen. Een ijsschep is ook erg handig.Zorg ervoor dat je wat ruimte tussen de koekjes vrijlaat.
- Bak de koekjes nu ongeveer 12-14 minuten. Je kan nu gelijk nog wat zeezout verdelen over de koekjes.
- Trek het bakpapier of de bakmat van je bakplaat af, en laat nu afkoelen op een rooster. Wacht nog even met de koekjes van het bakpapier of de bakmat halen. Ze zijn nu nog vrij plakkerig. Laat verder afkoelen. Ze horen uiteindelijk wel nog lekker zacht aan de binnenkant te zijn.
Opmerkingen