Chocolade salami
Dit is een soort salami die ik als vegetariër zeker niet laat staan, de salami gemaakt van chocolade. Geheel zonder vlees, en ook qua smaak in geen opzicht vergelijkbaar met een echte salami. Wat het uiterlijk betreft is het alleen wel logisch om dit dan toch een salami te noemen.
Deze salami maak je door chocolade te mengen met allerlei nootjes, koekkruimels en gedroogd fruit. Vervolgens maak je hier een rol van, en bestuif je met poedersuiker. De vorm lijkt hierdoor al een beetje op een worst. Ook de vijgen en noten zorgen ervoor dat- als je de salami door midden snijdt – het echt wat weg heeft van een salami. Ergens lijkt het overigens ook wel een beetje op een arretjescake, of rocky road.
Het mooie aan dit recept is dat je zelf bepaalt wat je erin stopt. Net waar je zin in hebt, of wat je nog hebt liggen. Ik heb in dit geval gedroogde vijgen, pistache, amandelen, hazelnoten en amaretti koekjes toegevoegd. Andere soorten noten, of bijvoorbeeld cranberry’s en abrikozen, zouden hier ook erg goed in passen. Digestive koekjes zouden ook goed passen in dit recept.
Bewaar de salami in de koelkast. Snijd de salami voor het serveren al in plakjes. Dan snijd je er namelijk het makkelijkst doorheen zonder dat de salami zijn vorm verliest.
Misschien leuk om je borrelplankje aan te vullen met een zoet hapje? Of voor bij een high tea? Deze recepten zouden hier ook geschikt voor zijn:
Chocolade salami
Ingrediënten
- 175 gram pure chocolade
- 100 ml slagroom
- 50 gram boter
- 50 gram amaretti koekjes (in stukjes verkruimeld)
- 40 gram pistache (geroosterd en grof gesneden)
- 40 gram hazelnoten (geroosterd en grof gesneden)
- 40 gram amandelen (geroosterd en grof gesneden)
- 40 gram gedroogde vijgen (in stukjes gesneden)
- snuf zeezout
- poedersuiker om de salami mee te bestuiven
Instructies
- Doe de slagroom in een steelpannetje, en haal van het vuur wanneer het gaat koken.
- Doe de chocolade in een kom, en giet de warme slagroom hierover. Laat even staan, en meng vervolgens tot een egale massa. Roer nu ook de boter in kleine blokjes door dit mengsel. Als het goed is is alles nu goed gemengd. Mocht het niet goed gesmolten zijn kun je het altijd nog even au-bain-marie verwarmen.
- Voeg alle overige ingrediënten toe aan dit mengsel. Meng goed door elkaar. Gebruik je andere koekjes, of zijn deze net even wat fijner? Voeg dan wat extra 'vulling' toe. Het mengsel moet uiteindelijk rijkgevuld zijn.
- Leg een stuk vershoudfolie klaar. Stort het chocolademengsel hier op, en vorm er een worst van. Pak het stevig in met vershoudfolie. Draai de uiteinden dicht. Ik heb dit vervolgens in een cakeblik gestopt. De vorm bleef hierdoor beter behouden.
- Stop dit geheel nu in de koelkast en laat dit opstijven. Dit duurt zeker een paar uur.
- Pak de salami uit, en bestuif met poedersuiker. Snijd in plakjes.