
Havermout appeltaart muffins
Het is deze week behoorlijk winters buiten. Een warm ontbijt- of lunchgerecht komt dan ook goed van pas. Daarnaast is een warm stukje appeltaart ook iets wat goed bij dit gure weer past. Helemaal perfect om deze twee te combineren. En dat werd in dit geval deze havermout appeltaart muffins.


De muffins doen echt aan appeltaart denken, maar zijn dan een stuk gezonder. Ze zijn goedgevuld met appel, rozijnen, noten en gedroogde abrikozen. Zonder schuldgevoel kan je bij je ontbijt of lunch gerust een of meerdere muffins wegwerken. Zelf vind ik deze muffins het lekkerst wanneer ze net uit de oven komen, en nog lauwwarm zijn. Ik heb er toen nog wel een dot Griekse yoghurt, die ik lichtelijk gezoet had, bij gegeten. Hierdoor werd het een goed vullend ontbijt.
Heb je muffins over? Je kan ze prima een aantal dagen in de koelkast bewaren. Verwarm ze voordat je ze gaat eten nog even kort in de oven of magnetron, of neem ze koud mee als tussendoortje.
Heb je niet zo’n zin om muffins te maken? Dan kan je er ook voor kiezen om het mengsel in een ovenschaal te doen. Let dan wel op dat de baktijd mogelijk iets kan afwijken. Zelf had ik iets te veel beslag voor 6 muffins, en had ik het resterende deel van het beslag in een klein ovenschaaltje gedaan.
Zin in een lekkere lunch of ontbijt? Probeer dan ook eens deze recepten:
- Gebakken havermout met banaan en pecan
- Bircher muesli
- Pandan banana pancakes
- Noorse rijstepap met cranberrycompote
- Scones

Havermout appeltaart muffins
Ingrediënten
- 250 ml melk
- 1 ei
- 25 gram boter (op kamertemperatuur)
- 120 gram havermout
- 50 gram lichtbruine basterdsuiker
- ½ theelepel bakpoeder
- snuf zout
- ½-1 theelepel kaneel
- 40 gram rozijnen
- 1 appel
- handje gedroogde abrikozen (indien gewenst)
- 50 gram walnoten
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 °C, en doe indien gewenst bakpapiertjes of siliconen vormpjes in je muffinblik. Gebruik je dit niet? Zorg dan dat je je bakvorm invet.
- Neem een beslagkom, en doe hier de boter, de melk en het ei in. Meng dit door elkaar.
- Doe in een andere beslagkom de havermout, de lichtbruine basterdsuiker, het zout, de kaneel en het bakpoeder. Meng dit ook goed door elkaar. Voeg dit mengsel vervolgens toe aan de beslagkom met de boter, de melk en het ei. Meng alles nu nogmaals goed door elkaar.
- Snijd de appel in kleine blokjes. Snijd ook de abrikozen in kleine stukjes, en verkruimel de walnoten tot wat kleinere stukken. Voeg dit vervolgens toe aan de beslagkom, en spatel alles door elkaar. Hou wel een aantal walnoten achter om op het laatst bovenop de muffins te doen.
- Doe het beslag in de muffinvormpjes, en strooi hier de achtergehouden walnoten overheen. Als je net als ik iets te veel beslag hebt kan je ook nog wat in een klein ovenschaaltje doen. Of als je geen muffinvormpjes hebt kun je ook gelijk gebruik maken van andere vormpjes/schaaltjes.
- Doe de muffins nu voor ongeveer 25 minuten in de oven. De muffins zullen er nu mooi goudbruin uitzien. Ik vind de muffins heerlijk als ze nog een beetje warm zijn. Je kan ze overigens ook goed meenemen voor onderweg.
Opmerkingen

Cinnamon rolls
Misschien ook interessant

Gebakken havermout met banaan en pecan
oktober 30, 2022
Yoghurt abrikozen taartje met granola
augustus 29, 2023
3 Comments
Chardonnay
Ik heb het gemaakt voor een high tea en het was heel lekker. Niet te zoet maaar lekkere smaakvol 😀
Danny ten Hag
In de ingredientenlijst staat niet hoeveel appel er gebruikt dient te worden…..
Vandaar de vraag, hoeveel appel is er nodig?
Irene
Hallo Danny,
Je hebt helemaal gelijk. Dit stond per ongeluk niet tussen de ingrediënten. De appeltaart muffins zijn uiteraard niet zonder appel. Ik heb het gelijk aangepast. In het recept gaat 1 appel.
Hoop dat ze bij jou ook goed smaken!