Bircher muesli abrikozen appel walnoten
In bakvorm,  Ontbijt en lunch

Bircher muesli

Grote kans dat je zo na de jaarwisseling ook de nodige oliebollen en appelbeignets hebt weggewerkt. Het is daarom fijn om het nieuwe jaar te beginnen met iets fris en gezonds. Misschien is gezonder eten zelfs één van je goede voornemens voor 2023. Bircher muesli is een gerechtje wat hier goed bij past. Het is gezond en vullend, maar vooral ook erg lekker.

Een paar jaar geleden waren Marcel en ik op vakantie in Zwitserland. Daar aten we regelmatig bircher muesli. Dit is een typisch Zwitsers ontbijtje, wat ook is ontwikkeld door een Zwitserse arts. Hij wou zijn patiënten hiermee een vullend en gezond ontbijt geven.

In Zwitserland hebben wij veel gewandeld. De bircher muesli zorgde daarbij voor de nodige energie om de wandeltochten te kunnen volbrengen. Deze muesli zat vol met fruit, rozijnen en noten. Na deze vakantie was ik al een lange tijd van plan om dit ook eens thuis te maken. Tot nu toe was het er alleen nog nooit van gekomen. Nu ik het heb gemaakt zal ik het zeker vaker maken.

Bircher muesli abrikozen appel walnoten rozijnen

Een groot voordeel aan bircher muesli is niet alleen dat het ontzettend lekker is, maar dat het ook snel gemaakt is. Je moet alleen wel even vooruit plannen. Het is namelijk een soort overnight oats. Overnight oats zijn rauwe havermoutvlokken die je een avondje laat weken in melk. De havermout absorbeert de melk, waardoor je een soort romige pap krijgt. Je hoeft de havermout dus helemaal niet te koken. Het lekkerste vind ik om deze havermout koud te eten. Je kan het ook heel goed meenemen als gezond tussendoortje of lunch.

Op zoek naar meer lekkere ontbijtgerechten? Deze gebakken havermout kan ik je ook zeker aanraden. Of probeer eens deze banana pancakes met pandan.

Bircher muesli abrikozen appel walnoten

Bircher muesli

Deze bircher muesli is een soort overnight oats. Lekker, vullend en gezond om als ontbijt of lunch te eten. En het is ook nog eens makkelijk te maken, Met dit recept maak je circa 2-3 porties.

Ingrediënten
  

  • 120 gram havermout
  • 1 grote appel (100-120 gram)
  • sap van halve citroen
  • 220 ml melk
  • 50 gram (Griekse) yoghurt
  • 1 eetlepel honing of suiker
  • snuf zout
  • ½ theelepel kaneel
  • ¼ theelepel kardemom (indien gewenst)
  • 30 gram noten (ik heb walnoten en amandelen gebruikt)
  • 25 gram rozijnen
  • gedroogde abrikozen (indien gewenst)
  • gedroogde ananasstukjes (indien gewenst)

Instructies
 

  • Rasp de appel met een grove rasp fijn. Doe de appel vervolgens in een grote kom.
  • Voeg het citroensap nu gelijk toe aan de geraspte appel. Dit voorkomt dat de appel snel bruin wordt.
  • Voeg ook de andere ingrediënten allemaal toe aan de kom. Meng alles goed door elkaar. Lijkt het allemaal erg droog? Voeg dan nog een beetje extra melk toe.
  • Laat het geheel een nachtje in de koelkast staan. De volgende ochtend heb je een heerlijk ontbijtje. Je kan nu eventueel nog wat vers fruit, geroosterde noten en/of honing toevoegen aan je bircher muesli.

Opmerkingen

Je kan goed variëren met de samenstelling van de bircher muesli. De basis is de havermout, appel en melk. Voeg gerust je favoriete soort noten of gedroogd fruit toe. Of probeer eens een versie met banaan, sinaasappel en/of ananas.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept