Pot jam met lepel
Jams en sauzen

Pluot jam met rozemarijn

De pluot; een kruising van een pruim (plum) en abrikoos (apricot). Vroeger zag je ze niet in de supermarkt, maar tegenwoordig liggen ze gewoon tussen de appels en peren. Gelukkig maar, want ik ben er gek op. Daarom kan ik het ook niet laten om de pluot in de nodige baksels te verwerken. Qua smaak lijken ze iets meer op pruimen dan op abrikozen. Ze zijn lekker zoet, maar kennen ook een zuurtje. Het is fruit wat zich goed leent om jam van te maken. En deze jam kan je weer erg goed verwerken in allerlei taarten en gebak. Laatst had ik soesjes gebakken, en deze gevuld met deze jam en Zwitserse room. Je kan het natuurlijk ook op brood smeren, of door een toetje doen. Of serveer het bij scones.

Pot jam met lepel en brood

Om de jam in zijn geheel nog wat spannender te maken heb ik nog een aantal takjes rozemarijn uit onze tuin geplukt, en deze toegevoegd. Deze combineert heerlijk met de pluot.

Maak je graag een grotere hoeveelheid en wil je de jam enige tijd bewaren? Zorg dan dat je de warme jam in een steriele pot doet. Door de warmte trekt de pot vacuüm en kun je de jam goed bewaren.

Vaak zie je in recepten voor jam dat er geleisuiker gebruik wordt. Voor deze pluotjam is dit niet noodzakelijk. De pluot heeft een vrij hoog pectine-gehalte wat al zorgt voor een dikke jam.

Wanneer is de jam klaar? De jam zal na ongeveer 20 minuten doorkoken klaar zijn. Je kan dit controleren door op het moment dat je denkt dat de jam klaar is een beetje op een koud schoteltje te doen. Als de jam na een minuutje is gaan stollen, en als je het schoteltje schuin houdt niet direct van je schoteltje afdruipt, is deze klaar. Mocht je een suikerthermometer hebben dan is de jam klaar op het moment dat je 105 graden hebt bereikt.

Pot jam met lepel

Pluotjam met rozemarijn

Deze pluotjam is ontzettend lekker in allerlei baksels. En natuurlijk ook gewoon op brood. Met dit recept maak je een flinke pot jam.

Ingrediënten
  

  • 500 gram pluots
  • 300 gram suiker
  • 2 takjes rozemarijn
  • 1 eetlepel citroensap (naar smaak)

Instructies
 

  • Snij de pluots in stukken, en verwijder de pitten.
  • Doe de pluots samen met een scheut water en de suiker in een steelpan, en breng aan de kook.
  • Voeg naar smaak citroensap toe. Dit is afhankelijk van hoe zoet of zuur de pluots zijn.
  • Laat het geheel ongeveer 20 minuten zachtjes doorkoken.
  • Schenk de jam in een schone jampot.
  • Doe de deksel erop als de jam nog warm is.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept