Hartige recepten

Tarte tatin met sjalotjes

Ik hou van kerst, en van de voorpret die hierbij hoort. Ik vind het namelijk erg leuk om het één en ander te verzinnen voor tijdens het kerstdiner. Bij mijn schoonfamilie leveren we dan ook altijd een zekere bijdrage aan het diner. Het moet iets bijzonders zijn, maar ook niet al te ingewikkeld. Ook omdat we kerst niet thuis, maar altijd in het noorden van het land vieren. Je kan dus niet helemaal los gaan in je eigen keuken. Naast dat het natuurlijker veel gezelliger is om niet uren in de keuken te staan, is het daarom ook wel zo handig. Deze tarte tatin past hier dan ook perfect bij.

De meeste mensen kennen de klassieke Franse tarte tatin wel. Dit is een soort appeltaart op zijn kop. Onderin het bakblik stop je gekaramelliseerde appels, waar je vervolgens bladerdeeg overheen doet. Een heerlijk dessert. Je kan mij zeker blij maken met een goede tarte tatin met een bolletje ijs. Je kan een tarte tatin ook met ander fruit maken, maar normaal gesproken is deze taart in ieder geval altijd zoet. Ik vond het juist leuk om deze keer een hartige variant te maken. Niet met fruit, maar met sjalotjes.

Dit gerecht is erg geschikt als voorgerecht tijdens de kerst. Al helemaal als je kleine quichevormpjes gebruikt. Deze gekaramelliseerde sjalotjes met balsamicoazijn op een knapperige bladerdeegbodem zijn verrukkelijk. En dus ook heel eenvoudig om te maken. Ik raad je aan om nog wel wat blauwe kaas, zoals roquefort, over de sjalotten te verkruimelen. De combinatie van zoet en zout is verslavend lekker. En het geheel ziet er daarnaast ook nog eens erg mooi uit. Met deze tarte tatin met sjalot en balsamico zullen je gasten zeker niet teleurgesteld zijn.

Zoek je ook nog een lekker toetje voor tijdens de kerst? Dan is deze panna cotta met zwarte knoflook en balsamicoazijn misschien wel wat voor jou.

Tarte tatin met sjalotjes

Deze tarte tatin met sjalotjes en balsamicoazijn is heerlijk als voorgerecht tijdens de feestdagen. Uiteraard leent dit recept zich ook voor andere gelegenheden. Met dit recept maak je vier kleine tarte tatins. Je kan natuurlijk ook één grote maken. Pas dan wel even de hoeveelheden aan.

Ingrediënten
  

  • 400 gram kleine sjalotjes
  • 4 plakjes bladerdeeg (zelfgemaakt, vers of uit de diepvries)
  • 1-2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel bruine basterdsuiker
  • 2-3 eetlepels balsamicoazijn
  • peper
  • zout
  • blauwe kaas, zoals roquefort

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Pel de sjalotjes. Doe de sjalotjes voor circa 5 minuten in een pannetje met kokend water. Hiermee worden ze al een beetje zacht. Haal deze vervolgens uit het pannetje.
  • Snij de sjalotjes in de lengte door de helft. Verhit de olijfolie in een koekenpan. Voeg de sjalotjes hieraan toe. Doe nu ook de bruine basterdsuiker, een scheut water en 1 eetlepel balsamicoazijn erbij. Laat dit karamelliseren. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Mogelijk zul je er nog een scheutje water aan toe moeten voegen. Breng de sjalotjes tevens op smaak met peper en zout.
  • Zorg ervoor dat je 4 cirkels bladerdeeg hebt. Deze cirkels zullen iets groter moeten zijn dan je quichevormpje. Ik heb vormpjes met een diameter van 11 cm gebruikt. Doe vervolgens in ieder quichevormpje een theelepeltje balsamicoazijn.
  • Stop nu de sjalotjes met de gesneden zijde naar beneden in de quichevormpjes. Druk dit allemaal goed aan, en stop de vormpjes zo vol mogelijk.
  • Leg nu de bladerdeeg over de sjalotjes heen. Vouw de zijkanten van het bladerdeeg bij het quichevormpje in. Prik op het laatst met een vork of mes een gat in het bladerdeeg. Hiermee ontsnapt de hitte/stoom tijdens het bakken.
  • Doe de tarte tatins nu voor circa 30 minuten in de oven. Het is klaar wanneer het bladerdeeg mooi goudbruin is.
  • Haal de tarte tatins uit de oven. Laat de tarte tatins even op zijn kop afkoelen op een rooster, en haal vervolgens de vormpjes eraf.
  • Verkruimel wat blauwe kaas over de tarte tatins. Serveer de tarte tatins wanneer ze nog warm zijn.

Opmerkingen

Mocht je bladerdeeg uit de vriezer gebruiken, zorg er dan wel voor dat deze al ontdooit is.
Het is ook lekker om nog wat rozemarijn of tijm toe te voegen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept