Ga terug

Tarte tatin met sjalotjes

Deze tarte tatin met sjalotjes en balsamicoazijn is heerlijk als voorgerecht tijdens de feestdagen. Uiteraard leent dit recept zich ook voor andere gelegenheden. Met dit recept maak je vier kleine tarte tatins. Je kan natuurlijk ook één grote maken. Pas dan wel even de hoeveelheden aan.

Ingrediënten
  

  • 400 gram kleine sjalotjes
  • 4 plakjes bladerdeeg (zelfgemaakt, vers of uit de diepvries)
  • 1-2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel bruine basterdsuiker
  • 2-3 eetlepels balsamicoazijn
  • peper
  • zout
  • blauwe kaas, zoals roquefort

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Pel de sjalotjes. Doe de sjalotjes voor circa 5 minuten in een pannetje met kokend water. Hiermee worden ze al een beetje zacht. Haal deze vervolgens uit het pannetje.
  • Snij de sjalotjes in de lengte door de helft. Verhit de olijfolie in een koekenpan. Voeg de sjalotjes hieraan toe. Doe nu ook de bruine basterdsuiker, een scheut water en 1 eetlepel balsamicoazijn erbij. Laat dit karamelliseren. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Mogelijk zul je er nog een scheutje water aan toe moeten voegen. Breng de sjalotjes tevens op smaak met peper en zout.
  • Zorg ervoor dat je 4 cirkels bladerdeeg hebt. Deze cirkels zullen iets groter moeten zijn dan je quichevormpje. Ik heb vormpjes met een diameter van 11 cm gebruikt. Doe vervolgens in ieder quichevormpje een theelepeltje balsamicoazijn.
  • Stop nu de sjalotjes met de gesneden zijde naar beneden in de quichevormpjes. Druk dit allemaal goed aan, en stop de vormpjes zo vol mogelijk.
  • Leg nu de bladerdeeg over de sjalotjes heen. Vouw de zijkanten van het bladerdeeg bij het quichevormpje in. Prik op het laatst met een vork of mes een gat in het bladerdeeg. Hiermee ontsnapt de hitte/stoom tijdens het bakken.
  • Doe de tarte tatins nu voor circa 30 minuten in de oven. Het is klaar wanneer het bladerdeeg mooi goudbruin is.
  • Haal de tarte tatins uit de oven. Laat de tarte tatins even op zijn kop afkoelen op een rooster, en haal vervolgens de vormpjes eraf.
  • Verkruimel wat blauwe kaas over de tarte tatins. Serveer de tarte tatins wanneer ze nog warm zijn.

Opmerkingen

Mocht je bladerdeeg uit de vriezer gebruiken, zorg er dan wel voor dat deze al ontdooit is.
Het is ook lekker om nog wat rozemarijn of tijm toe te voegen.