soep gele spliterwten wortel
Hartige recepten

Soep van gele spliterwten

Als ik niet weet wat ik wil eten kom ik vaak uit op een goedgevuld soepje. Bijvoorbeeld deze soep op basis van gele spliterwten. Heerlijk om een grote kom hiervan op te peuzelen. Vooral als je er nog een lekker (zelfgebakken) broodje bij eet. Ik vind zelf dit platbrood met za’atar onwijs goed bij deze soep passen.

Door de gele spliterwten heeft deze soep wel iets weg van snert. Dit is niet gek want erwtensoep is doorgaans ook gemaakt van spliterwten. Dan zijn het geen gele spliterwten, maar groene. Als ik zelf snert maak gebruik ik overigens vaak de gele variant spliterwten. Qua smaak verschillen deze namelijk nauwelijks van elkaar.

soep gele spliterwten wortel

De soep is vrij vullend, zeker als je er nog broodjes bij eet. Maar het is niet erg als je nog wat soep over houdt. Dit soepje is de volgende dag namelijk misschien nog wel lekkerder. Dan heeft de smaak zich nog verder ontwikkeld. Net als met snert kan het wel zijn dat de soep wat dikker is geworden. Je kan in dat geval, indien gewenst, nog een beetje water toevoegen.

Het lijk overigens ook lekker om een broodje met gerookte wortel bij deze soep eten. Of om juist deze ‘kuku‘ (een soort rijkgevulde omelet met cranberry’s en walnoten) erbij te eten.

soep gele spliterwten wortel

Soep van gele spliterwten

Met dit recept maak je twee goede kommen soep. Een heerlijk vullend soepje voor bij de lunch, of als diner. Lekker met een versgebakken broodje.

Ingrediënten
  

  • scheut olijfolie
  • 4 tenen knoflook
  • 1 ui
  • 1-2 theelepels komijnpoeder (naar smaak)
  • 1-2 theelepels kurkuma (naar smaak)
  • 125 gram gele spliterwten
  • 1-2 wortels (hoeveelheid is afhankelijk van het formaat)
  • 1 groentebouillonblokje
  • 1 rode peper
  • sap van ½ citroen
  • bosje verse peterselie

Instructies
 

  • Zet een soeppan klaar. Fruit hierin de ui samen met de knoflook in olijfolie. Voeg ook de kurkuma en komijn toe.
  • Doe vervolgens de gele spliterwten samen met het bouillonblokje in de pan. Voeg ongeveer een halve liter water toe, en laat het geheel een half uurtje zachtjes doorkoken. Roer af en toe door. Voeg water toe indien dit nodig lijkt. Ik heb gedurende de kooktijd af en toe een scheut water toegevoegd.
  • Snij de wortel in kleine blokjes. En snij ook de rode peper in stukjes. Voeg deze nu toe aan de pan. Laat dit nog even doorkoken totdat de wortel zacht is geworden.
  • Haal de soep nu van het vuur, en voeg de citroensap en fijngesneden peterselie toe. Roer dit goed door elkaar, en laat even afkoelen voordat je hem serveert.

Opmerkingen

Maak gerust een grotere portie. Deze soep is de volgende dag misschien nog wel lekkerder.
Het is ook lekker om nog wat extra groente toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan wat doperwten of wat stukjes paprika.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept