Scones met blauwe kaas en druiven
Eerder gaf ik al aan dat het vanaf augustus tot en met oktober druiventijd is bij ons. De druiven uit eigen tuin kunnen we dan oogsten. Dit resulteert er ook in dat er regelmatig iets met de druiven gemaakt moet worden. Anders krijgen we de druiven onmogelijk weggewerkt. Eerder gebruikte ik de druiven al in deze chocoladetaart met nutella en druiven. Deze keer zijn het scones met druiven en blauwe kaas geworden.
De combinatie van zoet en zout vind ik altijd heerlijk in baksels. Ik hou er doorgaans niet van als gebak te zoet is. Vaak moet er wel even iets zuurs, of juist iets zouts, aan toegevoegd worden. Zoete sappige druiven in combinatie met blauwe kaas (in dit geval roquefort) is wat dat betreft perfect. Ook bij deze broodjes met blauwe kaas, de blauwe kaas peer rolls, had ik ervoor gekozen om de blauwe kaas te combineren met zoet fruit. Net zoals voor deze scones had ik daar ook nog wat walnoten in verwerkt. Erg lekker!
Inmiddels heb ik al meerdere keren scones gebakken. Eerst was ik op zoek naar de perfecte samenstelling voor het basisrecept. Deze heb ik wat mij betreft inmiddels gevonden. Deze scones zijn niet te droog, maar ook niet te plakkerig. En het mooie aan scones? Ze zijn super simpel om te maken, en doordat ze niet overheersend zijn qua smaak kan je eenvoudig allerlei varianten maken. Denk hierbij niet alleen aan zoete varianten, zoals deze scones met stoofperen. Maar ook meer hartige uitvoeringen, zoals deze jalapeño cheddar scones of thaise curry scones zijn verrukkelijk!
De karnemelk en balsamico zorgt ervoor dat de scones lekker fris, en zeker niet droog, zijn. Overigens zorgen de blauwe kaas en de druiven hier ook goed voor. Doordat de druiven en blauwe kaas beide het deeg aardig vochtig maken zal de baktijd wel misschien iets langer zijn. Ik vond deze scones lekker met wat extra jam, en wat clotted cream. Je kan clotted cream zelf maken, maar ik vervang dit ook wel vaak door zure room of Griekse yoghurt. De scones zijn het lekkerst als je ze net uit de oven haalt.
Scones met blauwe kaas en druiven
Ingrediënten
- 350 gram bloem
- ½-1 eetlepel suiker
- 1 zakje bakpoeder (16 gram)
- ¼ theelepel baking soda (1 gram)
- ½ theelepel zout
- 90 gram koude boter
- 1 ei (deze moet koud zijn)
- 200 ml karnemelk
- 25 ml balsamicoazijn
- 100 gram verkruimelde blauwe kaas (bijvoorbeeld roquefort of blue stilton)
- 50 gram walnoten (in stukjes gebroken)
- handje pitloze druiven (naar smaak)
- fijngesneden verse rozemarijn (naar smaak)
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 °C, en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Doe de bloem, suiker, bakpoeder, baking soda en het zout in een grote kom. Meng het allemaal goed door elkaar.
- Snijd de koude boter in kleine stukjes, en doe dit ook in de kom.
- Kneed de boter vervolgens door de bloem. Gebruik je vingertoppen om de boterblokjes iets te pletten. Ga hier mee door totdat de boter qua formaat op cornflakes lijkt.
- Meng de karnemelk, balsamico en ei in een aparte kom. Roer dit goed door, en voeg dit toe aan de rest.
- Voeg nu ook de blauwe kaas, druiven, rozemarijn en walnoten toe. Meng alles goed door elkaar met een vork.
- Bestuif je aanrecht met bloem.
- Doe op je handen een beetje bloem, en probeer een bal te maken van het deeg.
- Stort het deeg op je aanrecht. Maak hier een ronde vorm van met een hoogte van ongeveer 2-3 cm.
- Verdeel dit vervolgens, net als een taart, in 8 driehoekige stukken, en vervoer deze naar je bakplaat. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een deegsteker en/of een taartschep. De scones zijn vrij plakkerig. Hierdoor kan het zijn dat je scone zijn driehoekige vorm verliest. Dit geeft niet, hierdoor lijken ze extra ambachtelijk.
- Bak de scones vervolgens in ongeveer 25 minuten goudbruin. Het kan zijn dat de baktijd net iets langer is doordat de vulling iets natter is. Houd de scones in de gaten, en laat ze indien nodig dus nog wat langer in de oven.
- Laat de scones afkoelen op een rooster. Serveer het liefst binnen een paar uur. Net uit de oven zijn ze het lekkerst.