Dit zijn scones die zowel iets zoets als zouts hebben. Dit door de blauwe kaas en druiven die door het deeg gaan. Ook zitten er walnoten en rozemarijn doorheen. Erg lekkere scones, die zeker niet misstaan bij een high tea.
100gramverkruimelde blauwe kaas(bijvoorbeeld roquefort of blue stilton)
50gramwalnoten(in stukjes gebroken)
handjepitloze druiven(naar smaak)
fijngesnedenverse rozemarijn(naar smaak)
Instructies
Verwarm de oven voor op 200 °C, en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Doe de bloem, suiker, bakpoeder, baking soda en het zout in een grote kom. Meng het allemaal goed door elkaar.
Snijd de koude boter in kleine stukjes, en doe dit ook in de kom.
Kneed de boter vervolgens door de bloem. Gebruik je vingertoppen om de boterblokjes iets te pletten. Ga hier mee door totdat de boter qua formaat op cornflakes lijkt.
Meng de karnemelk, balsamico en ei in een aparte kom. Roer dit goed door, en voeg dit toe aan de rest.
Voeg nu ook de blauwe kaas, druiven, rozemarijn en walnoten toe. Meng alles goed door elkaar met een vork.
Bestuif je aanrecht met bloem.
Doe op je handen een beetje bloem, en probeer een bal te maken van het deeg.
Stort het deeg op je aanrecht. Maak hier een ronde vorm van met een hoogte van ongeveer 2-3 cm.
Verdeel dit vervolgens, net als een taart, in 8 driehoekige stukken, en vervoer deze naar je bakplaat. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een deegsteker en/of een taartschep. De scones zijn vrij plakkerig. Hierdoor kan het zijn dat je scone zijn driehoekige vorm verliest. Dit geeft niet, hierdoor lijken ze extra ambachtelijk.
Bak de scones vervolgens in ongeveer 25 minuten goudbruin. Het kan zijn dat de baktijd net iets langer is doordat de vulling iets natter is. Houd de scones in de gaten, en laat ze indien nodig dus nog wat langer in de oven.
Laat de scones afkoelen op een rooster. Serveer het liefst binnen een paar uur. Net uit de oven zijn ze het lekkerst.
Opmerkingen
Het maakt niet zoveel uit welke soort blauwe kaas je gebruikt. Zelf heb ik roquefort gebruikt omdat ik dit nog in huis had. Dit kan prima ingewisseld worden voor een andere soort.