asperges quiche hartige taart parmezaanse kaas smoke
Hartige recepten

Rokerige asperge quiche

Tegenwoordig zijn de meeste producten het hele jaar door te krijgen. Heel makkelijk, maar zelf vind ik het ook wel leuk om juist in de keuken rekening te houden met de seizoenen. Witte asperges, ofwel het ‘witte goud’, vind je in tegenstelling tot veel producten wel alleen in de lente. Ik ben dol op asperges, en eet ze dan ook graag volop in de lente. Hier heb ik onder andere deze lekkere rokerige quiche mee gebakken.

Dat asperges het witte goud worden genoemd vind ik meer dan terecht. Het is één van mijn favoriete groenten. Mocht het nou niet aspergetijd zijn, dan zijn groene asperges een goede vervanger in dit recept. Ook deze soort asperges zijn verrukkelijk. En wel het hele jaar door verkrijgbaar. Eerder maakte ik hier ook al een hartige taart van met halloumi.

asperges quiche hartige taart parmezaanse kaas liquid smoke

Vaak serveer je asperges met bijvoorbeeld ham of gerookte zalm. Dit zorgt voor het nodige zout in je quiche. Zelf ben ik vegetariër, dus is dit voor mij geen optie. Ik vond het in deze quiche een goed alternatief om Parmezaanse kaas en liquid smoke toe te voegen. Het rookaroma is een heerlijke smaakmaker, en zorgt ervoor dat je niets mist in deze quiche. Dit gold ook voor mijn recept voor gerookte wortel.

Het bladerdeeg voor dit recept heb ik zelfgemaakt. Het bladerdeeg zat boordevol met boter, en was lekker knapperig gebakken. Bladerdeeg zelf maken is niet moeilijk, en is lekkerder dan de kant-en-klare variant. Dit kost alleen wel even wat extra voorbereidingstijd. Voor het verwerken van je bladerdeeg is het bovendien handig als deze goed gekoeld is. Stop deze daarom voor gebruik eventjes in de vriezer. Doordat er namelijk zo veel boter in het deeg zit krijg je snel dat het deeg erg onhandelbaar wordt. Bestuif je aanrecht ook zeker met voldoende bloem. Zelf was mijn bladerdeeg misschien al iets te warm, waardoor deze iets zijn vorm was verloren tijdens het bekleden van de quichevorm. Dit zie je ook wel een beetje op de foto’s terug. Hij ziet er hierdoor net wat robuuster uit. Qua smaak was hij niet minder lekker!

Zelf had ik deze quiche als diner gegeten samen met een spinaziesalade. Dan is het qua hoeveelheid een perfecte hoeveelheid voor twee personen. Dit is ook een ideaal gerechtje voor tijdens de lunch. Heb je nog wat over? Deze quiche kun je prima even bewaren in de koelkast. Koud is hij ook lekker. Of warm hem weer even op in de oven of magnetron.

Deze gerechten zijn ook lekker voor bij een uitgebreide lunch:

asperges quiche hartige taart parmezaanse kaas liquid smoke
asperges quiche hartige taart parmezaanse kaas liquid smoke
asperges quiche hartige taart parmezaanse kaas smoke

Rokerige asperge quiche

Dit is een heerlijk receptje met asperges. Deze quiche is lekker rokerig door de liquid smoke. Een verrukkelijke smaakcombinatie met de asperges en Parmezaanse kaas.
5 van 1 stem

Ingrediënten
  

  • 200 gram (zelfgemaakt) bladerdeeg (zorg ervoor dat deze goed koud is)
  • 400-500 gram asperges
  • 2 -3 sjalotjes
  • 3 tenen knoflook
  • 4 eieren (losgeklopt)
  • 150 ml slagroom (voor een lichtere variant kan je ook een deel vervangen door melk)
  • 1-2 eetlepels zure room
  • 1 theelepel liquid smoke (mocht je een sterkere rooksmaak willen kun je altijd meer toevoegen)
  • 2-3 lente-uitjes (in stukjes gesneden)
  • 1 eetlepel fijngesneden bieslook
  • 100 gram Parmezaanse kaas (geraspt)
  • peper
  • zout
  • 2 eetlepels (Parmezaanse) kaas om over de bovenkant van de quiche te strooien

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een quichevorm, met een diameter van 22-24 cm, in met boter.
  • Snijd de asperges in stukjes, en kook deze in ongeveer 8 minuten beetgaar. Je moet er nu met een vork relatief makkelijk in kunnen prikken.
  • Bekleed de bakvorm met het bladerdeeg. Prik gaatjes in het deeg met een vork. Leg hier vervolgens een stuk bakpapier op, en vul de vorm met blindbakbonen (of gewone gedroogde bonen of rijst). Doe dit nu ongeveer 10 minuutjes in de oven.
  • Snijd ondertussen de sjalotjes fijn. Snijd (of pers) de knoflook ook fijn. Fruit beide, met een beetje (olijf)olie, even kort aan in een koekenpan.
  • Doe de eieren, samen met de slagroom en zure room, in een beslagkom. Roer dit goed door elkaar. Voeg hier ook de liquid smoke, lente ui en bieslook aan toe. Voeg tot slot ook de (iets afgekoelde) sjalotjes en knoflook toe. Breng dit mengsel op smaak door peper en zout toe te voegen. Meng tot slot ook de Parmezaanse kaas erdoor.
  • Haal de bakvorm uit de oven, en verdeel de asperges hierover. Giet vervolgens het eiermengsel over de asperges. Strooi als laatste nog wat extra kaas over de quiche.
  • Bak dit nu in ongeveer 40 minuten gaar. De bovenkant en de randjes van de quiche zullen nu mooi goudbruin zijn.
  • Laat even afkoelen voor het serveren. Serveer bijvoorbeeld met een lekker frisse spinaziesalade.

Opmerkingen

Voor de rooksmaak heb ik liquid smoke toegevoegd. Dit kun je online bestellen. Mocht je een rookpistool hebben dan kun je het eiermengsel ook even roken voordat dit in de oven gaat. Heb je beide niet? Dan kun je het gerust weglaten. Ook dan heb je een heerlijke hartige taart.

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept