Ga terug
asperges quiche hartige taart parmezaanse kaas smoke

Rokerige asperge quiche

Dit is een heerlijk receptje met asperges. Deze quiche is lekker rokerig door de liquid smoke. Een verrukkelijke smaakcombinatie met de asperges en Parmezaanse kaas.
5 van 1 stem

Ingrediënten
  

  • 200 gram (zelfgemaakt) bladerdeeg (zorg ervoor dat deze goed koud is)
  • 400-500 gram asperges
  • 2 -3 sjalotjes
  • 3 tenen knoflook
  • 4 eieren (losgeklopt)
  • 150 ml slagroom (voor een lichtere variant kan je ook een deel vervangen door melk)
  • 1-2 eetlepels zure room
  • 1 theelepel liquid smoke (mocht je een sterkere rooksmaak willen kun je altijd meer toevoegen)
  • 2-3 lente-uitjes (in stukjes gesneden)
  • 1 eetlepel fijngesneden bieslook
  • 100 gram Parmezaanse kaas (geraspt)
  • peper
  • zout
  • 2 eetlepels (Parmezaanse) kaas om over de bovenkant van de quiche te strooien

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een quichevorm, met een diameter van 22-24 cm, in met boter.
  • Snijd de asperges in stukjes, en kook deze in ongeveer 8 minuten beetgaar. Je moet er nu met een vork relatief makkelijk in kunnen prikken.
  • Bekleed de bakvorm met het bladerdeeg. Prik gaatjes in het deeg met een vork. Leg hier vervolgens een stuk bakpapier op, en vul de vorm met blindbakbonen (of gewone gedroogde bonen of rijst). Doe dit nu ongeveer 10 minuutjes in de oven.
  • Snijd ondertussen de sjalotjes fijn. Snijd (of pers) de knoflook ook fijn. Fruit beide, met een beetje (olijf)olie, even kort aan in een koekenpan.
  • Doe de eieren, samen met de slagroom en zure room, in een beslagkom. Roer dit goed door elkaar. Voeg hier ook de liquid smoke, lente ui en bieslook aan toe. Voeg tot slot ook de (iets afgekoelde) sjalotjes en knoflook toe. Breng dit mengsel op smaak door peper en zout toe te voegen. Meng tot slot ook de Parmezaanse kaas erdoor.
  • Haal de bakvorm uit de oven, en verdeel de asperges hierover. Giet vervolgens het eiermengsel over de asperges. Strooi als laatste nog wat extra kaas over de quiche.
  • Bak dit nu in ongeveer 40 minuten gaar. De bovenkant en de randjes van de quiche zullen nu mooi goudbruin zijn.
  • Laat even afkoelen voor het serveren. Serveer bijvoorbeeld met een lekker frisse spinaziesalade.

Opmerkingen

Voor de rooksmaak heb ik liquid smoke toegevoegd. Dit kun je online bestellen. Mocht je een rookpistool hebben dan kun je het eiermengsel ook even roken voordat dit in de oven gaat. Heb je beide niet? Dan kun je het gerust weglaten. Ook dan heb je een heerlijke hartige taart.