chilipeper crackers toastje kikkererwten besan hartig koekje
Hartige recepten

Kikkererwten crackers

Nog een nachtje slapen, en dan is het oudjaarsavond. Een goed moment om naast de nodige oliebollen en appelbeignets wat hapjes op tafel te zetten. En daar horen natuurlijk ook crackers bij om te besmeren met allerlei dips. Mocht je ze nog niet in huis hebben, of ze zijn vergeten, dan is hier nog een recept voor je.

Deze crackers zijn erg makkelijk, en snel, te maken. Je hebt voor dit recept alleen wel kikkererwtenmeel nodig. Iets wat je wellicht niet in huis hebt. In de iets grotere supermarkten zie je dit wel vaak liggen bij de meel en bloem, of juist bij de buitenlandse producten. Het wordt dan ook wel besan of gram flour genoemd. Dit soort meel wordt veel in de Indiase keuken gebruikt, en gebruikte ik ook al voor deze tofu van kikkererwten. De crackers heb ik daarom ook verder een beetje Indiaas gekruid. Er zit onder andere komijn, asafoetida, chilipeper en kurkuma in. Mocht je geen asafoetida in huis hebben dan kan je dit overigens ook prima weglaten.chilipeper crackers toastje kikkererwten besan hartig koekje

Deze toastjes zijn licht pittig door de chilipeper die erdoorheen zit. Ik vond ze extreem geschikt om als hapje te eten met wat hummus. Maar ook zonder beleg zijn ze al lekker. En heb je nog wat crackers over? Dan is dit ook een verantwoorde snack.

Ook deze recepten zijn geschikte hartige snacks voor een feestelijk avondje:

chilipeper crackers toastje kikkererwten besan hartig koekje

chilipeper crackers toastje kikkererwten besan hartig koekje

Kikkererwten crackers

Deze crackers zijn perfect voor bij de borrel. Je kan ze heerlijk beleggen met allerlei dips, maar ook zonder beleg zijn ze lekker. Door het deeg zit onder andere kikkererwtenmeel, kurkuma, chilipeper en komijn. Een toastje met een Indiase twist.

Ingrediënten
  

  • 120 gram kikkererwtenmeel
  • ½ theelepel komijnzaad
  • ¼ theelepel kurkuma
  • ¼ theelepel chilivlokken (naar smaak)
  • ¼ theelepel asafoetida
  • ¼ theelepel zout
  • ½ theelepel bakpoeder
  • 30 ml zonnebloemolie
  • 30 ml water

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 °C. Zet een bakplaat klaar.
  • Doe het kikkererwtenmeel, de kruiden, het zout en het bakpoeder in een kom, en meng dit door elkaar.
  • Voeg nu de olie toe aan het deeg. Kneed het door totdat goed gemengd is, en het kruimels zijn, en het geheel iets op nat zand lijkt.
  • Voeg nu ook geleidelijk aan het water toe. Kneed dit door totdat het een samenhangend deeg is.
  • Doe het deeg als een platte plak op een stuk bakpapier, en leg hier nog een stuk bakpapier bovenop. Maak het deeg nu met een deegroller plat. Rol dit uit tot 2-4 mm.
  • Snijd het deeg nu in stukjes, bijvoorbeeld vierkantjes. Ik heb hiervoor een pizzasnijder gebruikt.
  • Leg een stuk bakpapier (wat je net hebt gebruikt om het deeg uit te rollen) op je bakplaat, en leg hier de crackers op. Prik met een vork kleine gaatjes in je crackers.
  • Bak de toastjes in circa 12 minuten gaar. Ze zullen nu goudbruin kleuren, en knapperig worden.
  • Laat de crackers afkoelen op een rooster.

Opmerkingen

Als je geen asafoetida in huis hebt kan je dit ook weglaten. Zelf heb ik dit overigens bij een Aziatische supermarkt (Amazing Oriental) gekocht. Het heet daar soms ook wel 'hing'.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept