Jalapeño cheddar scones
Scones. Vaak denk je gelijk aan de zoete variant, maar wist je dat hartige scones op zijn minst net zo lekker zijn? Eerder heb ik al een recept voor scones geplaatst. Hierbij gaf ik al aan dat scones op zichzelf vrij neutraal zijn qua smaak, en dat je hierdoor heel makkelijk er een eigen draai aan kan geven. Dit heb ik nu dan ook gedaan.
Ik ben groot fan van hartige scones. En dan het liefst met (veel) kaas. Ze zijn vooral heerlijk als er in de oven enige lekkage optreedt. Net zoals bij een tosti krijg je dan van die héérlijk knapperige stukjes.
Ik heb als basis voor deze scones mijn eerdere recept aangehouden. Hier heb ik cheddar en jalapeño aan toegevoegd. Hou je niet van jalapeño? Laat deze dan weg, of vervang deze door een lente-uitje.
Toen ik deze scones had gebakken had ik zowel zoete als hartige scones gemaakt door het deeg in tweeën te delen, en alleen in één deel de extra smaakmakers toe te voegen. Ik had de scones in de middag gebakken, waarbij we de zoete variant gelijk hadden opgesnoept, en de hartige variant (deels) nog even hadden bewaard tot het avondeten. Het was heerlijk om deze scones samen met een Mexicaans getinte tomatensoep te eten.
Jalapeño cheddar scones
Ingrediënten
- 350 gram bloem
- 1 eetlepel suiker
- 1 zakje bakpoeder 16 gram
- 1/4 theelepel baking soda 1 gram
- 1/2 theelepel zout
- 90 gram koude boter
- 1 ei deze moet koud zijn
- 225 ml karnemelk
- 100 gram cheddar (of andere smaakvolle kaas)
- 30-40 gram jalapeño's (naar smaak)
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Bekleed de bakplaat met bakpapier.
- Snijd de cheddar en jalapeño's in kleine blokjes/stukjes.
- Doe de bloem, suiker, bakpoeder, baking soda en het zout in een grote kom. Meng het allemaal goed door elkaar.
- Snijd de koude boter in kleine stukjes, en doe dit ook in de kom.
- Kneed de boter vervolgens door de bloem. Gebruik je vingertoppen om de boterblokjes iets te pletten. Ga hier mee door totdat de boter qua formaat op cornflakes lijkt.
- Meng de karnemelk en ei in een aparte kom. Roer dit goed door, en voeg dit toe aan de rest.
- Voeg nu ook de cheddar en jalapeño's toe. Meng alles goed door elkaar met een vork.
- Bestuif je aanrecht met bloem.
- Doe op je handen een beetje bloem, en probeer een bal te maken van het deeg.
- Stort het deeg op je aanrecht. Maak hier een ronde vorm van met een hoogte van ongeveer 2-3 cm.
- Verdeel dit vervolgens, net als een taart, in 8 driehoekige stukken, en vervoer deze naar je bakplaat. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een deegsteker en/of een taartschep. De scones zijn vrij plakkerig. Hierdoor kan het zijn dat je scone zijn driehoekige vorm verliest. Dit geeft niet, hierdoor lijken ze extra ambachtelijk.
- Bak de scones nu in ongeveer 20 minuutjes goudbruin.
- Laat de scones afkoelen op een rooster. Serveer het liefst binnen een paar uur. Net uit de oven zijn ze het lekkerst.