Hartige taart van filodeeg met halloumi
Als mensen komen lunchen serveer ik graag zowel iets zoets als iets hartigs. Je wil dan ook niet uren in de keuken staan, dus een hartige taart is dan vaak een goed idee. Met de lente in zicht leek mij deze knapperige hartige taart met halloumi, asperges en olijven wel erg passend. Hij is lekker fris, en ook licht door het gebruik van filodeeg in plaats van bladerdeeg.
Zeker als er bezoek komt is het handig om een makkelijk receptje achter de hand te hebben. Quiches of hartige taarten zijn daar perfect voor. Ze mislukken nagenoeg nooit, en je kan ze van tevoren al klaar maken. Alleen even opwarmen en je hebt een smakelijke lunch. Daarnaast is deze hartige taart ook nog eens een stuk gezonder dan de variant met bladerdeeg.
Halloumi is een soort kaas die ik vaak verwerk in gerechten. Het is een zoutige kaas die wel een beetje op feta lijkt. Als je halloumi verwarmt behoud het echter zijn vorm. Daarom kan je het ook heel goed grillen. Ik vind het ook altijd heerlijk om halloumi te bakken, en er wat honing overheen te gieten. In deze hartige taart komt de halloumi ook goed tot zijn recht. Ook voor deze taart geldt dat het lekker is om er voor het serveren nog wat honing overheen te gieten. De perfecte combinatie van zout en zoet.
Deze hartige taart is ook erg geschikt voor tijdens Pasen. Mogelijk zijn deze lunchrecepten dan ook interessant:
- Aubergine kuku met walnoten en cranberry
- Cornbread met cheddar
- Cinnamon buns
- Pandan banana pancakes
- Tarte tatin met sjalotjes
Hartige taart van filodeeg met halloumi
Ingrediënten
- ½ verpakking filodeeg (ongeveer 5 plakken met een totaal gewicht van 110 gram)
- 150 gram halloumi
- 4 eieren
- 2 sjalotjes
- 3 eetlepels groene olijven
- aspergetips (zie voor de hoeveelheid de foto's)
- 1 lente-ui
- 3 eetlepels Griekse yoghurt of een flinke scheut volle melk
- 1 theelepel gedroogde munt
- 1 theelepel oregano
- zout
- peper
- gesmolten boter (om filodeeg in te vetten)
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 °C, en bekleed in ieder geval de bodem van een quichevorm van ongeveer 24 cm met bakpapier. Als je net zoals ik een vorm hebt met een gekartelde rand dan zul je die rand ook even moeten invetten met wat boter. Heb je geen quichevorm? Dan kun je ook prima een ronde springvorm, of andere vorm, gebruiken.
- Doe een klein beetje olie/boter in een koekepan en fruit de sjalotjes. Haal vervolgens van het vuur.
- Neem een beslagkom en meng de eieren en Griekse yoghurt (of melk) hierin met elkaar.
- Snijd de halloumi in kleine blokjes. Snijd ook de lente-ui en de olijven in kleine stukjes. Voeg dit nu toe aan het eiermengsel. Doe ook de sjalotjes hierbij. Voeg ook de gedroogde munt, oregano, zout en peper toe. Meng alles goed door elkaar.
- Leg nu een vel filodeeg in je quichevorm. Besmeer deze met boter, en leg hier het volgende vel bovenop. Doe dit totdat je al het deeg hebt gebruikt. Ook het laatste vel, inclusief de randen, zou ik insmeren met wat boter.
- Giet het eiermengsel nu in de vorm, en leg er nu de aspergetips bovenop. Druk de asperges iets aan. Bak voor ongeveer 25 minuten. Het filodeeg zal nu mooi goudbruin zijn.