Cheddar shortbread
Shortbread is een ietwat kruimelig zandkoekje wat van oorsprong uit Schotland komt. Hier zit de nodige boter in, waardoor het koekje als het ware in je mond smelt als je het opeet. Ik wordt altijd erg blij van dit soort koekjes. Normaal gesproken zijn deze koekjes zoet. Eerder bakte ik bijvoorbeeld deze shortbread koekjes met earl grey thee en grapefruit. Maar doordat dit koekje vrij neutraal van smaak is kan je hier ook erg goed een hartige uitvoering van maken.
Deze keer is dit shortbread met cheddar, rozemarijn en tijm geworden. Dit past heerlijk bij dit lekker boterig koekje. Een groot voordeel van shortbread koekjes is dat ze heel makkelijk te maken zijn, en dat je slechts weinig ingrediënten nodig hebt. Het is een kwestie van alle ingrediënten mengen, en dit door elkaar kneden. Vervolgens maak je hier een rol van, en stop je deze even in de koelkast. Je kan hierna de rol in plakjes snijden, of het weer even uitrollen en hier koekjes uitsteken. Even in de oven, en je koekje is klaar. Lekker eenvoudig, maar niet minder lekker.
Ben je meer van de hartige dan zoete gerechten? Probeer dan ook eens deze recepten:
- Cornbread met cheddar
- Jalapeño cheddar scones
- Hartige taart van filodeeg met halloumi
- Hartige muffins met cheddar en feta
Cheddar shortbread
Ingrediënten
- 55 gram cheddar
- ½ theelepel (verse) tijm
- ½ theelepel (verse) rozemarijn
- 80 gram bloem
- 60 gram boter
- zeezout
Instructies
- Doe de bloem in een beslagkom. Snijd de koude boter in blokjes, en voeg deze ook toe.
- Voeg ook de cheddar, tijm en rozemarijn toe aan het mengsel.
- Kneed alles door totdat je een samenhangend deeg hebt. Vorm hier nu een langwerpige rol van, en wikkel deze in vershoudfolie. Laat dit nu zeker een uurtje in de koelkast staan. De boter moet weer helemaal hard worden.
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier of een siliconen bakmat.
- Haal het deeg uit de koelkast. Rol het deeg uit en steek hier koekjes uit. Leg deze vervolgens op je bakplaat. Zorg wel dat je dit vrij snel doet, want het deeg moet koud blijven. Mocht je hier toch iets langer over doen, dan kun je de koekjes voor het bakken ook kort nog even in de vriezer stoppen.
- Bak de koekjes in circa 12-15 minuten gaar. Ze horen vrij bleek te blijven. Als het goed is beginnen alleen de randjes een beetje bruin te kleuren.