no knead bread brood bakken
Brood

‘No knead’ brood

Laatst heb ik een mooie gietijzeren pan gekocht. Deze is ideaal voor het maken van bijvoorbeeld stoofpotjes en soepen. Maar je kan hem ook gebruiken om mee te bakken. Het is eigenlijk een soort oventje. In het Engels wordt zo’n pan ook niet voor niets een Dutch oven genoemd. Ondanks dat het wel zou kunnen zou ik niet zo snel een taart bakken met deze pan. Voor het bakken van brood wordt een gietijzeren pan veel gebruikt. Zo heb ik deze ook gebruikt voor dit no knead bread, oftewel een brood wat je niet hoeft te kneden.

no knead bread brood bakken

Net zoals soda bread is dit een brood wat makkelijk te maken is. Het is een kwestie van de ingrediënten mengen, en wel even te wachten. Het hoeft je verder geen spierpijn te kosten. Het kneden van brooddeeg is namelijk niet nodig. Zonder deze inspanning krijg je wel een heerlijk brood. Dit brood leek bijna een beetje op een zuurdesembrood. Hij was heerlijk van smaak, en deed zeker niet onder aan broden waarvoor je wel moet kneden.

Ik heb er zelf nog wat pitten en zaden aan toegevoegd. Dit ziet er niet alleen mooi uit wanneer je hem doorsnijdt, maar is ook extra smaakvol. Het brood is trouwens op de dag zelf het lekkerst. Daarna wordt hij wel snel wat taaier. Mocht je brood over hebben dan kun je dit nog altijd weer even roosteren, of bijvoorbeeld verwerken in een broodsoep.

Zoek je nog meer lekkere recepten voor bij het ontbijt of lunch? Ook voor deze kwarkbol, of deze scones, hoef je niet te kneden.no knead bread brood bakken

no knead bread brood bakken

'No knead' brood

Dit is een heerlijk brood die heel makkelijk is om te maken. Je hoeft namelijk het brooddeeg niet te kneden. Je moet alleen wel op tijd beginnen. Het resultaat is een heerlijk luchtig, en smaakvol, brood.

Ingrediënten
  

  • 375 gram bloem
  • 6,5 gram gist
  • 10,5 gram zout
  • 350 ml water
  • 3 eetlepels gemengde pitten en zaden (ik had een mix van sesamzaad, lijnzaad en zonnebloempitten gebruikt)

Instructies
 

  • Doe lauwwarm water, gist en zout in een kom. Meng dit door elkaar.
  • Voeg nu ook de bloem, zaden en pitten toe, en meng alles goed door elkaar. Het zal uiteindelijk nog vrij plakkerig lijken. Dit hoort zo.
  • Dek de kom af met een vochtige theedoek. Laat 2-3 uur op kamertemperatuur staan. Het brood is voldoende gerezen wanneer het 2x zo groot is geworden.
    Als het deeg verdubbeld lijkt kan je er nu ook voor kiezen om het in de koelkast te stoppen, en het brood de volgende ochtend af te bakken.
  • Verwarm de oven ruim op tijd voor op 230 °C. Doe de gietijzeren pan dan ook in de oven. Het is belangrijk dat ook de pan (inclusief deksel) goed voorverwarmd is.
  • Leg een stuk bakpapier op je aanrecht. Probeer van het deeg een bol te maken, en stort deze op het bakpapier.
  • Haal de gietijzeren pan voorzichtig uit de oven, en til hier het stuk bakpapier met je deeg in. Doe de deksel vervolgens op de pan, en stop het geheel in de oven.
  • Na ongeveer 25 minuten haal je de deksel van de pan. Bak vervolgens nog 10-15 minuten totdat je brood mooi goudbruin kleurt.

Opmerkingen

Ik heb zelf een gietijzeren pan van 28 cm. Dit is een ideaal formaat om een brood mee te bakken. Heb je een kleinere of grotere pan? Pas dan -indien nodig- de hoeveelheden een beetje aan. Heel precies komt het overigens niet. Er zou gemakkelijk een iets groter brood in mijn gietijzeren pan hebben gepast. Een kleiner brood zou ik alleen niet doen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept