Ga terug
no knead bread brood bakken

'No knead' brood

Dit is een heerlijk brood die heel makkelijk is om te maken. Je hoeft namelijk het brooddeeg niet te kneden. Je moet alleen wel op tijd beginnen. Het resultaat is een heerlijk luchtig, en smaakvol, brood.

Ingrediënten
  

  • 375 gram bloem
  • 6,5 gram gist
  • 10,5 gram zout
  • 350 ml water
  • 3 eetlepels gemengde pitten en zaden (ik had een mix van sesamzaad, lijnzaad en zonnebloempitten gebruikt)

Instructies
 

  • Doe lauwwarm water, gist en zout in een kom. Meng dit door elkaar.
  • Voeg nu ook de bloem, zaden en pitten toe, en meng alles goed door elkaar. Het zal uiteindelijk nog vrij plakkerig lijken. Dit hoort zo.
  • Dek de kom af met een vochtige theedoek. Laat 2-3 uur op kamertemperatuur staan. Het brood is voldoende gerezen wanneer het 2x zo groot is geworden.
    Als het deeg verdubbeld lijkt kan je er nu ook voor kiezen om het in de koelkast te stoppen, en het brood de volgende ochtend af te bakken.
  • Verwarm de oven ruim op tijd voor op 230 °C. Doe de gietijzeren pan dan ook in de oven. Het is belangrijk dat ook de pan (inclusief deksel) goed voorverwarmd is.
  • Leg een stuk bakpapier op je aanrecht. Probeer van het deeg een bol te maken, en stort deze op het bakpapier.
  • Haal de gietijzeren pan voorzichtig uit de oven, en til hier het stuk bakpapier met je deeg in. Doe de deksel vervolgens op de pan, en stop het geheel in de oven.
  • Na ongeveer 25 minuten haal je de deksel van de pan. Bak vervolgens nog 10-15 minuten totdat je brood mooi goudbruin kleurt.

Opmerkingen

Ik heb zelf een gietijzeren pan van 28 cm. Dit is een ideaal formaat om een brood mee te bakken. Heb je een kleinere of grotere pan? Pas dan -indien nodig- de hoeveelheden een beetje aan. Heel precies komt het overigens niet. Er zou gemakkelijk een iets groter brood in mijn gietijzeren pan hebben gepast. Een kleiner brood zou ik alleen niet doen.