ciabatta zaden pitten brood havermout broodjes
Brood

Ciabatta met zaden en pitten

Het is bijna weekend, en dan vind ik het altijd leuk om een brood te bakken. Deze keer een ciabatta brood. Ideaal om als lunch of ontbijt te eten. Maar ook perfect om in het zonnetje met wat smeersels te eten.

Eigenlijk is dit een vrij eenvoudig brood. Dat wil zeggen dat er geen ongebruikelijke ingrediënten in zitten. Aan mijn basisrecept voor dit typisch Italiaanse brood heb ik alleen zaden en pitten (onder andere lijnzaad, maanzaad, sesamzaad en zonnebloempitten) toegevoegd. Ook heb ik bovenop het brood wat havermout gedaan. Dit geeft het brood net wat meer smaak. Ook voor deze ciabatta broodjes met kurkuma heb ik in basis hetzelfde recept aangehouden.ciabatta zaden pitten brood havermout broodjes

Ik word altijd sowieso blij van de geur van versgebakken brood. De ciabatta heeft een lekker luchtige structuur, en een mooie knapperige korst. Heerlijk met zowel zoet als hartig beleg. Ik vond het zelf erg lekker met kaas. Dit geldt bij mij overigens bijna voor ieder brood.

Een ciabatta brood is eigenlijk heel makkelijk te maken. Je moet alleen wel een beetje geduld hebben. En je moet er niet van schrikken dat dit een erg nat deeg is. Je zal merken dat het deeg dan ook flink plakt. Echt kneden hoeft gelukkig niet met dit deeg. Je gebruikt de zogeheten ‘stretch and fold’ techniek. En als je verder genoeg bloem gebruikt moet het vormen van je brood of broodje ook wel goed komen.

Begin wel al de avond van tevoren als je de volgende ochtend versgebakken brood wil. Je moet het brood namelijk gedurende 2 uur een aantal keer ‘opvouwen’. Deze handeling kost niet veel tijd. Maar het is wel fijn om dit al de avond van te voren te hebben gedaan, en dan de volgende ochtend alleen maar het brood te hoeven afbakken.

Ik vind het altijd erg leuk om brood te bakken. Het liefst bak ik elke keer wat anders. Jij ook? Probeer dan eens één van deze (bus)broden:

ciabatta zaden pitten brood havermout broodjes

ciabatta zaden pitten brood havermout broodjes

Ciabatta brood met zaden en pitten

Dit is een heerlijk smaakvol ciabatta brood met zaden en pitten. Het brood is heerlijk luchtig aan de binnenkant, en knapperig aan de buitenkant. Met dit recept maak je één brood.

Ingrediënten
  

  • 260 gram tarwebloem (ik heb T65 gebruikt)
  • 8 gram olijfolie
  • 200 ml water (lauwwarm)
  • 1,6 gram gist
  • 25 ml water (lauwwarm)
  • 4,5 gram zout
  • 2 eetlepels zaden en pitten (bijvoorbeeld maanzaad, lijnzaad, zonnebloempitten en sesamzaad)
  • optioneel: havermoutvlokken voor bovenop het brood

Instructies
 

  • Doe de bloem, olijfolie en 200 ml water in een beslagkom, en meng dit door elkaar. Laat dit nu even een half uur staan.
  • Meng nu de gist met de overige 25 ml water. Voeg dit vervolgens ook toe aan het deeg. Meng dit even door elkaar. Doe vervolgens ook het zout erdoorheen. Kneed alles met je handen goed door elkaar.
  • Vervolgens kneed je het deeg ongeveer 5 minuten middels de 'stretch and fold' methode. Doe op het laatst ook de zaden en pitten door het deeg, en kneed het nog kort door totdat de zaden en pitten goed verdeeld zijn. Je zet de kom met deeg voor je neer. Je pakt het deeg bij de bovenste twee hoeken vast, en trekt het deeg iets omhoog, en vouwt dit dan richting jouzelf dubbel. Iedere keer draai je de kom een kwartslag.
    Het helpt trouwens om je handen iets in te smeren met olijfolie.
  • Laat het deeg vervolgens een half uur afgedekt (met een vochtige theedoek) staan. Na dit half uur ga je nogmaals de 'stretch and fold' methode toepassen. Deze keer doe je dit maar 4 keer. Iedere keer draai je de kom een kwartslag, waardoor je uiteindelijk helemaal rond bent.
  • Herhaal dit (inclusief deze eerste keer) 4 keer. Uiteindelijk ben je twee uur verder. Stop vervolgens het deeg afgedekt met wat vershoudfolie in de koelkast. Laat een nachtje staan. De smaak zal hierdoor ook verder ontwikkelen.
  • Haal het deeg de volgende ochtend uit de koelkast, en vorm het deeg in de gewenste vorm. Leg een bakplaat met bakpapier klaar. Bestrooi dit rijkelijk met bloem, en stort het deeg hierop. Vorm het dan in een langwerpige rechthoek, en bestrooi ook de bovenkant van je deeg met bloem. Zorg ervoor dat de boven- en onderkant van het broodje bebloemd is. Strooi er desgewenst nog wat havermoutvlokken overheen. Bedek het brood nu met wat vershoudfolie.
  • Als je één brood wil maken dan vorm je het brood in een langwerpig brood, en volg je verder dezelfde aanpak. Bedek het brood nu met wat vershoudfolie.
  • Laat nu ongeveer een uurtje staan voordat je dit in de oven doet. Verwarm voor het bakken de oven voor op 220 °C.
  • Bak in ongeveer 20 minuten goudbruin. Laat het brood even afkoelen voordat je het aansnijdt.

Opmerkingen

Dit is een erg eenvoudig basisrecept voor ciabatta. Je kan er desgewenst ook nog wat andere smaakmakers aan toevoegen. Denk hierbij aan wat zongedroogde tomaten of olijven.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept