ciabatta kurkuma luchtig geel brood broodje nigella italiaans
Brood,  Grensoverschrijdend beslag

Ciabatta broodjes met kurkuma

Ieder weekend wordt er bij ons in huis wel een brood gebakken. Net zoals bij mijn zoete creaties, wordt ook geen enkel brood twee keer gemaakt. Dit betekent niet dat ik iedere keer een geheel nieuw recept gebruik. Ik heb wel een aantal basisrecepten die ik iedere keer aanpas. Dit is ook het geval mijn recept voor ciabatta.

Aan mijn basisrecept voor dit typisch Italiaanse brood heb ik deze keer kurkuma toegevoegd. Het broodje ziet er hierdoor erg interessant uit, hij wordt namelijk mooi geel. Daarnaast geeft de kurkuma het een heerlijke smaak en geur. Ik word altijd sowieso al blij van de geur van versgebakken brood. De kurkuma versterkt wat mij betreft deze ervaring. De ciabatta heeft een lekker luchtige structuur, en een mooie knapperige korst. Heerlijk met zowel zoet als hartig beleg. Ik vond het zelf erg lekker met kaas.ciabatta kurkuma luchtig geel brood broodje nigella italiaans

Ciabatta broodjes zijn eigenlijk heel makkelijk te maken. Je moet alleen wel een beetje geduld hebben. En je moet er niet van schrikken dat dit een erg nat deeg is. Je zal merken dat het deeg dan ook flink plakt. Echt kneden hoeft gelukkig niet met dit deeg. Je gebruikt de zogeheten ‘stretch and fold’ techniek. En als je verder genoeg bloem gebruikt moet het vormen van je brood of broodje ook wel goed komen.

Begin wel al de avond van tevoren als je de volgende ochtend versgebakken broodjes wil. Je moet het brood namelijk gedurende 2 uur een aantal keer ‘opvouwen’. Deze handeling kost niet veel tijd. Maar het is wel fijn om dit al de avond van te voren te hebben gedaan, en dan de volgende ochtend alleen maar de broodjes te hoeven afbakken.ciabatta kurkuma luchtig geel brood broodje nigella italiaans

Ik vind het altijd erg leuk om brood te bakken. Het liefst bak ik elke keer wat anders. Jij ook? Probeer dan eens één van deze (bus)broden:

ciabatta kurkuma luchtig geel brood broodje nigella italiaans
ciabatta kurkuma luchtig geel brood broodje nigella italiaans
ciabatta kurkuma luchtig geel brood broodje nigella italiaans
ciabatta kurkuma luchtig geel brood broodje nigella italiaans

Ciabatta broodjes met kurkuma

Deze broodjes worden door de kurkuma knalgeel. Ze zijn heerlijk luchtig aan de binnenkant, en knapperig aan de buitenkant. Met dit recept maak je ongeveer 4 broodjes of één groter brood.

Ingrediënten
  

  • 260 gram tarwebloem (ik heb T65 gebruikt)
  • 8 gram olijfolie
  • 200 ml water (lauwwarm)
  • 1,6 gram gist
  • 25 ml water (lauwwarm)
  • 4,5 gram zout
  • ½ theelepel kurkuma
  • optioneel: zwart nigellazaad *

Instructies
 

  • Doe de bloem, olijfolie en 200 ml water in een beslagkom, en meng dit door elkaar. Laat dit nu even een half uur staan.
  • Meng nu de gist met de overige 25 ml water. Voeg dit vervolgens ook toe aan het deeg. Meng dit even door elkaar. Doe vervolgens ook het zout en de kurkuma erdoorheen. Kneed alles met je handen goed door elkaar.
    Vervolgens kneed je het deeg ongeveer 5 minuten middels de 'stretch and fold' methode. Je zet de kom met deeg voor je neer. Je pakt het deeg bij de bovenste twee hoeken vast, en trekt het deeg iets omhoog, en vouwt dit dan richting jouzelf dubbel. Iedere keer draai je de kom een kwartslag.
    Het helpt trouwens om je handen iets in te smeren met olijfolie.
  • Laat het deeg vervolgens een half uur afgedekt (met een vochtige theedoek) staan. Na dit half uur ga je nogmaals de 'stretch and fold' methode toepassen. Deze keer doe je dit maar 4 keer. Iedere keer draai je de kom een kwartslag, waardoor je uiteindelijk helemaal rond bent.
    Herhaal dit (inclusief deze eerste keer) 4 keer. Uiteindelijk ben je twee uur verder. Stop vervolgens het deeg afgedekt met wat vershoudfolie in de koelkast. Laat een nachtje staan. De smaak zal hierdoor ook verder ontwikkelen.
  • Haal het deeg de volgende ochtend uit de koelkast, en vorm het deeg in de gewenste vorm. Stort hiertoe het deeg op een rijkelijk bebloemd aanrecht. Wil je meerdere broodjes maken? Vorm het dan in een rechthoek, en bestrooi ook de bovenkant van je deeg met bloem. Snij het deeg met behulp van bijvoorbeeld een deegsteker in 4 stukken. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg ervoor dat de boven- en onderkant van het broodje bebloemd is. Het geeft niet als het broodje een beetje gek gevormd is, dan lijkt het extra ambachtelijk;) Strooi er desgewenst nog wat nigellazaad overheen.
    Als je één brood wil maken dan vorm je het brood in een langwerpig brood, en volg je verder dezelfde aanpak. Bedek het brood nu met wat vershoudfolie.
    Laat nu ongeveer een uurtje staan voordat je dit in de oven doet. Verwarm voor het bakken de oven voor op 220 °C.
  • Bak in ongeveer 20 minuten goudbruin. Laat het brood even afkoelen voordat je het aansnijdt.

Opmerkingen

Zonder de kurkuma en nigellazaad is dit mijn basisrecept voor ciabatta. Hier kan weinig aan mis gaan.
* Kan je geen nigellazaad vinden? Dan kan je dit gerust weglaten of vervangen door bijvoorbeeld sesamzaad of komijn.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept