brood bruin ciabatta tijm zonnebloempitten mout
Brood

Bruine ciabatta met tijm en zonnebloempitten

Ik vind ciabattabrood altijd ideaal voor in het weekend. Het is altijd lekker, en ook erg makkelijk te maken. Deze keer alleen geen witte ciabatta, maar een keer een bruine uitvoering.

Dit brood is ontzettend makkelijk om te maken. En ook ideaal voor als je bezoek krijgt. Er kwamen wat vrienden lunchen, en omdat ik al wat andere hapjes had gemaakt, had ik juist zin in een eenvoudig brood. Door het versgebakken brood ruikt je huis bovendien heerlijk. Dus ook een mooi warm welkom voor bezoek.

De ciabatta heeft verder een lekker luchtige structuur, en een mooie knapperige korst. Heerlijk met zowel zoet als hartig beleg. Ik vond het zelf erg lekker met kaas. Dit geldt bij mij overigens bijna voor ieder brood.

Voor het maken van ciabatta moet je wel een beetje geduld hebben. En je moet er niet van schrikken dat dit een erg nat deeg is. Je zal merken dat het deeg dan ook flink plakt. Echt kneden hoeft gelukkig niet met dit deeg. Je gebruikt de zogeheten ‘stretch and fold’ techniek. En als je verder genoeg bloem gebruikt moet het vormen van je brood of broodje ook wel goed komen.brood bruin ciabatta tijm zonnebloempitten mout

Begin wel al de avond van tevoren als je de volgende ochtend versgebakken brood wil. Je moet het brood namelijk gedurende 2 uur een aantal keer ‘opvouwen’. Deze handeling kost niet veel tijd. Maar het is wel fijn om dit al de avond van te voren te hebben gedaan, en dan de volgende ochtend alleen maar het brood te hoeven afbakken.

Je kan er ook kleine broodjes van maken. Dit deed ik ook bij deze ciabatta broodjes met kurkuma. In feite is het recept hetzelfde, alleen vorm je niet één brood, maar meerdere kleine broodjes.

Ik vind het altijd erg leuk om brood te bakken. Het liefst bak ik elke keer wat anders. Jij ook? Probeer dan eens één van deze (bus)broden:

brood bruin ciabatta tijm zonnebloempitten mout

brood bruin ciabatta tijm zonnebloempitten mout

Bruin ciabatta brood met tijm en zonnebloempitten

Dit is een heerlijk smaakvol bruin ciabatta brood. Door het deeg zitten tijm en zonnebloempitten. Het brood is heerlijk luchtig aan de binnenkant, en knapperig aan de buitenkant. Met dit recept maak je twee broden.

Ingrediënten
  

  • 500 gram tarwebloem ik heb T65 gebruikt
  • 15 gram moutpoeder
  • 15 gram olijfolie
  • 395 ml water lauwwarm
  • 3 gram gist
  • 50 ml water lauwwarm
  • 9 gram zout
  • 2 theelepels tijm
  • 4 eetlepels zonnebloempitten

Instructies
 

  • Doe de bloem, moutpoeder, olijfolie en 395 ml water in een beslagkom, en meng dit door elkaar. Laat dit nu even een half uur staan.
  • Meng nu de gist met de overige 50 ml water. Voeg dit vervolgens ook toe aan het deeg. Meng dit even door elkaar. Doe vervolgens ook het zout en de tijm erdoorheen. Kneed alles met je handen goed door elkaar.
  • Vervolgens kneed je het deeg ongeveer 5 minuten middels de 'stretch and fold' methode. Doe op het laatst ook de zonnebloempitten door het deeg, en kneed het nog kort door totdat de pitten goed verdeeld zijn. Je zet de kom met deeg voor je neer. Je pakt het deeg bij de bovenste twee hoeken vast, en trekt het deeg iets omhoog, en vouwt dit dan richting jouzelf dubbel. Iedere keer draai je de kom een kwartslag.
    Het helpt trouwens om je handen iets in te smeren met olijfolie.
  • Laat het deeg vervolgens een half uur afgedekt (met een vochtige theedoek) staan. Na dit half uur ga je nogmaals de 'stretch and fold' methode toepassen. Deze keer doe je dit maar 4 keer. Iedere keer draai je de kom een kwartslag, waardoor je uiteindelijk helemaal rond bent.
  • Herhaal dit (inclusief deze eerste keer) 4 keer. Uiteindelijk ben je twee uur verder. Stop vervolgens het deeg afgedekt met wat vershoudfolie in de koelkast. Laat een nachtje staan. De smaak zal hierdoor ook verder ontwikkelen.
  • Haal het deeg de volgende ochtend uit de koelkast. Leg een bakplaat met bakpapier klaar. Bestrooi dit rijkelijk met bloem, en stort het deeg hierop. Vorm het dan in een langwerpige rechthoek, en bestrooi ook de bovenkant van je deeg met bloem. Maak hier twee broden van door dit door midden te steken. Zorg ervoor dat de boven- en onderkant van het broodje bebloemd is. Strooi er desgewenst nog wat havermoutvlokken overheen. Bedek het brood nu met wat vershoudfolie.
  • Laat nu ongeveer een uurtje staan voordat je dit in de oven doet. Verwarm voor het bakken de oven voor op 220 °C.
  • Bak in ongeveer 20 minuten gaar. Laat de broden even afkoelen voordat je ze aansnijdt.

Opmerkingen

Dit is een erg eenvoudig basisrecept voor ciabatta. Zonder moutpoeder heb je een witte ciabatta.
Je kan er desgewenst ook nog wat andere smaakmakers aan toevoegen. Denk hierbij aan wat zongedroogde tomaten of olijven.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept